Καρκίνος: Νέα στοιχεία για το μηχανισμό μετάστασης

cancer

Καρκίνος: Νέα στοιχεία για το μηχανισμό ς

Ερευνητές ανακάλυψαν το ρόλο της στη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Ερευνητές του UT Southwestern Medical Center, εντόπισαν μια πρωτεΐνη ζωτικής σημασίας για τη μετάσταση καρκινικών κυττάρων και διαπίστωσαν πώς δρα, ανοίγοντας το δρόμο για δυνητική χρήση στη διάγνωση και ανάπτυξη φαρμάκων που θα σταματούν ή θα επιβραδύνουν τη μετάσταση.

Η πρωτεΐνη Aiolos, παράγεται από φυσιολογικά αιμοσφαίρια αλλά πραγματοποιεί ένα είδος ‘'κλοπής ταυτότητας'' των αιμοσφαιρίων όταν εκφράζεται από επιτρέποντας στα τελευταία τη μετάσταση.

Τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να απελευθερώνονται από τους ιστούς, να κυκλοφορούν στο αίμα και να δημιουργούν όγκους σε όλο τον οργανισμό, δρώντας κατά κάποιον τρόπο ως αιμοσφαίρια.

Ο Dr. Lance Terada, του UT Southwestern, δήλωσε πως πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη επειδή η μετάσταση τω όγκων αφορά την πλειοψηφία των θανάτων που συνδέονται με τον καρκίνο. Τώρα που γνωρίζουμε το ρόλο της Aiolos, μπορούμε να κοιτάξουμε προς τη θεραπευτική παρέμβαση.

Η , που δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Cancer Cell”, ανακάλυψε ότι η Aiolos, που συχνά εκφράζεται στον καρκίνο του πνεύμονα αποτελεί προγνωστικό παράγοντα για χειρότερη πρόγνωση σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Η Aiolos είναι μέλος μιας ομάδας πρωτεϊνών που ελέγχουν ποια γονίδια ανοίγουν ή κλείνουν όταν προσκολλώνται στο DNA και σε άλλες πρωτεΐνες. Όταν επικολληθούν στο DNA οι συγκεκριμένες πρωτεΐνες, μπορούν να προάγουν ή να μπλοκάρουν το ένζυμο που ελέγχει το διάβασμα των γονιδίων καθιστώντας τα γονίδια περισσότερο ή λιγότερο ενεργά.

Η πρωτεΐνη Aiolos μειώνει την παραγωγή των πρωτεϊνών προσκόλλησης κυττάρων και διαταράσσει σημαντικές διαδικασίες κυτταρικής προσκόλλησης, όπως διαδικασίες που επιτρέπουν στα κύτταρα ιστών να αγκιστρωθούν στο φυσικό τους περιβάλλον- αναγκαία προϋπόθεση για να επιβιώσουν και να εξαπλωθούν τα κύτταρα.

Τα μεταστατικά κύτταρα δεν χρειάζονται την προσκόλληση και έτσι πολλαπλασιάζονται. Η Aiolos επίσης καταστέλλει άλλη πρωτεΐνη, τη p66Shc, η οποία αλλιώς θα κατέστελλε τη μεταστατική ικανότητα.

Ο Terada δήλωσε ότι παρά τη σημασία τους οι κυτταρικές συμπεριφορές που είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη θνησιμότητα από καρκίνο δεν κατανοούνται επαρκώς. Η νέα έρευνα αποκαλύπτει κεντρικό μηχανισμό με τον οποίο τα καρκινικά κύτταρα αποκτούν χαρακτηριστικά αιμοσφαιρίων για να κερδίσουν μεταστατική ικανότητα και επεκτείνει την κατανόηση στον τομέα.

Πηγές: ”Cancer Cell”.

www.iatronet.gr

Related Articles

Back to top button