Επιστήμονες δίνουν τέλος στην νευρογενή ανορεξία, με την “έξυπνη” ζυγαριά τροφίμων.

mandometer

Επιστήμονες δίνουν τέλος στην νευρογενή ανορεξία, με την “έξυπνη” ζυγαριά τροφίμων.

Η χρήση μιας «έξυπνης» ζυγαριάς τροφίμων μπορεί να είναι αποτελεσματικό όπλο στην μάχη εναντίον των διαταραχών πρόσληψης τροφής, όπως η και η , αναφέρουν σουηδοί επιστήμονες.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η ζυγαριά Mandometer, βοήθησε το 75% των ασθενών που συμμετείχαν να είναι χωρίς συμπτώματα ένα χρόνο αργότερα.

Η ζυγαριά αυτή ουσιαστικά ξαναδιδάσκει στους ασθενείς τις φυσιολογικές διατροφικές συμπεριφορές – μία δυνατότητα που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη και για την αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων, όπως η παχυσαρκία.

Η ζυγαριά Mandometer είναι συνδεδεμένη με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, που λέει στον ασθενή πόσο πρέπει να φάει και πόσο χορτάτος πρέπει να τρώει, ώστε να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Ο ασθενής τοποθετεί το πιάτο του στην ζυγαριά και εν συνεχεία προσθέτει το φαγητό. Στη συνέχεια, αρχίζει να τρώει.

Καθ' όλη τη διάρκεια του γεύματος, ο υπολογιστής καταγράφει την ταχύτητα με την οποία αδειάζει το πιάτο και την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνεται, ενώ ο ασθενής σε τακτά χρονικά διαστήματα συμπληρώνει τα στοιχεία αναφέροντας πόσο χορτάτος νιώθει.

Εάν τρώει πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, το κομπιούτερ δίνει μήνυμα για να αλλάξει την ταχύτητά του, καθώς ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί το γεύμα σε 15 λεπτά. Επιπλέον, ο ασθενής πρέπει να σταματήσει να τρώει μόνο όταν το κομπιούτερ εκπέμψει μήνυμα ότι πλέον πρέπει να νιώθει χορτάτος.

Στόχος της ζυγαριάς είναι να αναπρογραμματιστεί ο εγκέφαλος και να συνηθίσει την φυσιολογική διατροφή εντός τριών έως τεσσάρων μηνών.

Στην παρούσα μελέτη, που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Behavioral Neuroscience», οι ερευνητές από το Τμήμα Νευροβιολογίας του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, στη Στοκχόλμη, διαπίστωσαν ότι μέσα σε 12,5 μήνες κατά μέσον όρο το 75% των ασθενών που συμμετείχαν είχαν απαλλαγεί από τα συμπτώματά τους, ενώ μόνο το 10% υποτροπίασαν μέσα σε μία πενταετία.

«Τα ευρήματα αυτά είναι αποτέλεσμα 18 ετών ς στην νευροβιολογική βάση των διαταραχών πρόσληψης τροφής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Περ Σέντερστεν, καθηγητής Συμπεριφορικής Νευροενδοκρινολογίας στο Καρολίνσκα και ένας εκ των επινοητών του Mandometer.

Πριν από τρία χρόνια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας αγόρασε αρκετές ζυγαριές Mandometerγια να χρησιμοποιηθούν σε ιατρεία παχυσαρκίας και να βοηθηθούν οι ασθενείς να τρώνε πιο αργά, γράφει η εφημερίδα «Daily Mail».

 

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ.GR/ΥΓΕΙΑ

Related Articles

Back to top button