Είσαι άνω των 55 και πίνεις; Άσε το τιμόνι για κάποιον άλλο.

simulator

Είσαι άνω των 55 και πίνεις; Άσε το τιμόνι για κάποιον άλλο.

Πείραμα που έγινε με τη βοήθεια προσομοιωτών ς φανέρωσε πως άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-70 είναι προτιμότερο να αφήσουν το τιμόνι στα χέρια κάποιου άλλου ατόμου ακόμα κι αν έχουν καταναλώσει μόνο ένα αλκοολούχο .

Ακόμα κι αν η ποσότητα του είναι εντός των επιτρεπτών ορίων το πείραμα για τους οδηγούς μέσης και τρίτης ηλικίας ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς όσοι συμμετείχαν έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση 5 χιλιομέτρων σε επαρχιακό δρόμο γεμάτο στροφές !

Όμως δεν ήταν μόνο αυτή η μοναδική δυσκολία στο οδηγικό τέστ. Οι οδηγοί οδήγησαν πίνοντας κάτι το οποίο τους το παρουσίασαν ως αλκοολούχο ενώ και επίσης σε τρίτη φάση χωρίς να έχουν πιει. Το πόσο σταθεροί θα ήταν στην οδηγική τους συμπεριφορά και στις τρεις φάσεις χωρίς «οχταράκια» στις λωρίδες και στραβοτιμονιές, θα ήταν αυτό που θα τους πέρναγε ή θα τους «έκοβε» απ΄το τεστ … αλλά τζίφος !

Η στην οδήγηση με την πραγματικότητα στον δρόμο απέχει παρασάγγας. Οι νέοι οδηγοί  μεταξύ 25 και 35 ετών φαίνεται να μην είναι τόσο ευάλωτοι  όσο οι μεγαλύτεροι σε ηλικία όμως σε πολύπλοκες συνθήκες οδήγησης ακόμα και το λίγο αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τα αντανακλαστικά τους .

Αυτά τα συμπεράσματα βγήκαν από το Πανεπιστήμιο της Florida. Το γενικότερο συμπέρασμα όμως είναι πως ποτό και οδήγηση δεν ταιριάζουν … οπότε αν έχετε σκοπό να τα «τσούξετε» , δώστε απ΄την αρχή τα κλειδιά σας σε κάποιον νηφάλιο !

 

Επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Τσιματσίδης

Related Articles

Back to top button