«Δάσκαλε πού δίδασκες…»: Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν εμβολιασμό, αλλά όχι για τους ίδιους

8FCCD5B

«Δάσκαλε πού δίδασκες…»: Οι επαγγελματίες υγείας συνιστούν , αλλά όχι για τους ίδιους

H πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά για τον εμβολιασμό λοιμωδών νοσημάτων, με μόλις έναν στους πέντε επαγγελματίες να έχει εμβολιαστεί για την ανεμευλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα – Χαμηλά ποσοστά εμφανίζει και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας για την εποχική γρίπη

Οι επαγγελματίες υγείας λένε «ναι» στον εμβολιασμό, αρκεί να γίνεται σε… άλλους και όχι στους ίδιους: Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία ς για τον εμβολιασμό που διεξήχθη στο πλαίσιο του τριετούς ευρωπαϊκού προγράμματος «HproImmune – Promotion of Immunization for Health Professionals in Europe» (www.hproimmune.eu) η οποία θα παρουσιαστεί σε ημερίδα του Ινστιτούτου Prolepsis την ερχόμενη εβδομάδα.
 
Μάλιστα, τα παράδοξα της στάσης των επαγγελματιών υγείας έναντι του εμβολιασμού συνεχίζονται, με τους νοσηλευτές να εμφανίζουν επτά φορές μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια σε σύγκριση με τους γιατρούς.
 
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για Ηπατίτιδα Β, εποχική γρίπη, Ιλαρά-Ερυθρά και Παρωτίτιδα (MMR) – Τέτανο, Διφθερίτιδα και τον Κοκκύτη και την Ανεμοβλογιά, τάσσεται η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας. Σχεδόν 9 στους 10 θεωρούν απαραίτητο τον εμβολιασμό. Στην πράξη ωστόσο τα αποτελέσματα αλλάζουν άρδην.
 
H πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας εμφανίζει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά για τον εμβολιασμό λοιμωδών νοσημάτων, με μόλις έναν στους πέντε επαγγελματίες να έχει εμβολιαστεί για την ανεμευλογιά, την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα (πρόκειται για τα εμβόλια που συστήνονται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας). Επίσης χαμηλά ποσοστά εμφανίζει ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας για την εποχική γρίπη.
Το μόνο εμβόλιο που φαίνεται να «εμπιστεύονται» είναι εκείνο για την ηπατίτιδα Β.
 

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα


Η ηλεκτρονική έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του 3ετούς προγράμματος, συγκέντρωσε περισσότερες από 5.500 απαντήσεις από επαγγελματίες υγείας από 38 χώρες,. Ωστόσο, σε όσες χώρες υπάρχουν στοιχεία -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- τα πραγματικά ποσοστά είναι πολύ χαμηλότερα.
 
Επίσης, η ερευνητική ομάδα εστίασε και στους τυχόν αποτρεπτικούς παράγοντες για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας, όπως πχ  στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο και τη μη διάθεση εμβολίων στον χώρο εργασίας.
 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθενται προσωπικά οι ίδιοι και οι ασθενείς τους σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό. Εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία (περίπου 66%) των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στην έρευνα – ειδικά γιατροί – πιστεύουν ότι συγκεκριμένα εμβόλια θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά για τους επαγγελματίες υγείας.

 

www.protothema.gr

 

Related Articles

Back to top button