Τελικά η υγιεινή διατροφή κοστίζει!

piato-lefta

Τελικά η κοστίζει!

Έχουμε ακούσει συχνά να λένε ότι η υγιεινή διατροφή κοστίζει περισσότερο, αλλά μέχρι τώρα, τα επιστημονικά στοιχεία αυτής της άποψης δεν είχαν εκτιμηθεί συστηματικά, ούτε και οι πραγματικές διαφορές στο κόστος.

Μια νέα, αμερικανική μελέτη που ανέλυσε τις διατροφικές συνήθειες και τις τιμές των προϊόντων σε 10 χώρες, έδειξε ότι το να τρώμε σωστά, πραγματικά κοστίζει περισσότερο.

Όσοι ακολουθούν μια πολύ υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ψάρια, καταλήγουν να ξοδεύουν περίπου 1,5 δολάρια περισσότερα την ημέρα, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους ακολουθούν μια λιγότερο υγιεινή διατροφή, όπως επεξεργασμένα τρόφιμα, κρέατα και επεξεργασμένα δημητριακά- σύμφωνα με τη μελέτη.

Αυτό απαιτεί μέχρι περίπου 550 δολάρια επιπλέον ετησίως, για όσους τρώνε υγιεινά, κόστος το οποίο αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για μερικές οικογένειες, δήλωσε ο ερευνητής Dariush Mozaffarian, αναπληρωτής καθηγητής στο Harvard School of Public Health. «Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση των δαπανών αυτών», δήλωσε ο Mozaffarian.
Πάντως, ο ίδιος υπογράμμισε ότι το κόστος μιας υγιεινής διατροφής, είναι μικρό, σε σχέση με το όφελος που προσφέρει, αλλά και την σημασία της στην αποφυγή χρονιών ασθενειών.

Το κόστος μιας υγιεινής διατροφής

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 27 προηγούμενες μελέτες. Η πλειοψηφία τους (52%) προερχόταν από τις Η.Π.Α., αλλά κάποιες άλλες από τον Καναδά, την Ευρώπη, τη Νότια Αφρική, την Ιαπωνία, τη Βραζιλία ή τη Νέα Ζηλανδία.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν διαφορές στο κόστος διατροφής ανά μερίδα, καθώς και ανά 200 και 2000 θερμίδες. Σύγκριναν τις τιμές για τα τρόφιμα της ίδιας κατηγορίας (όπως το χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και το πλήρες γάλα), καθώς και τις τιμές για τη συνολική διατροφή.

Οι μεγαλύτερες διαφορές τιμών παρατηρήθηκαν στο κρέας και τις πρωτεΐνες, στα οποία, οι πιο υγιεινές επιλογές κοστίζουν περίπου 30 λεπτά περισσότερο ανά μερίδα και 47 λεπτά περισσότερο ανά 200 θερμίδες, κατά μέσο όρο, από τις λιγότερο υγιείς επιλογές.
Η υγιεινή διατροφή, όπως η μεσογειακή, κοστίζουν 1,48 δολάρια περισσότερα ανά ημέρα ή  1,54 δολάρια περισσότερο ανά 2.000 θερμίδες από ό, τι οι λιγότερο υγιεινές επιλογές.

Πάντως, η ανθυγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να κοστίζει λιγότερο επειδή η βιομηχανία τροφίμων συχνά εστιάζει στην παραγωγή φθηνών αγαθών, πλούσιων σε θερμίδες. Αυτό έχει οδηγήσει σε ένα σύστημα που ευνοεί τις πωλήσεις των ιδιαίτερα επεξεργασμένων τροφίμων, είπαν οι ερευνητές.

Η δημιουργία ενός συστήματος που υποστηρίζει αντίθετα την παραγωγή, μεταφορά και εμπορία υγιεινών τροφών, μπορεί να αυξήσει τη διαθεσιμότητά τους και να μειώσει τις τιμές, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

clickatlife.gr

Related Articles

Back to top button