Πώς μπορούμε να προλάβουμε την τερηδόνα μέσω της διατροφής του παιδιού μας;

9bb853589bd3ea24ffb968abcaa7e3d1_L

Η τερηδόνα είναι ένα οδοντικό πρόβλημα που ταλαιπωρεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και αναπτύσσεται ήδη από την παιδική ηλικία, όταν η σύσταση των δοντιών σταδιακά καταστρέφεται. Η εμφάνισή της εξαρτάται τόσο από γενετικούς παράγοντες όσο και από τη διατροφή.

Τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται κατ’ εξοχήν για την εμφάνισή της είναι τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες και γενικότερα απλά σάκχαρα. Τα σάκχαρα αποτελούν την κύρια πηγή τροφής για τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα. Αυτά τα βακτήρια προσβάλλουν την οδοντίνη και την αδαμαντίνη προκαλώντας την αποσύνθεσή τους.

Η ζάχαρη όπως επίσης η γλυκόζη, η λακτόζη και η φρουκτόζη βρίσκονται σε πληθώρα τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, αλμυρά και γλυκά σνακ, φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να επηρεάζει την εμφάνιση της τερηδόνας δεν είναι τόσο η παρουσία των σακχάρων στις τροφές όσο η συχνότητα με την οποία καταναλώνονται και το διάστημα που υπολείμματα των τροφών παραμένουν στα δόντια. Έτσι λοιπόν:

• Παρέχετε στα παιδιά μία ισορροπημένη διατροφή επιτρέποντάς τους την κατανάλωση ενός μικρού γλυκού ή αλμυρού σνακ 1-2 φορές/εβδομάδα.
• Αποφύγετε την αγορά αναψυκτικών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.
• Μη δίνετε στα παιδιά μεταξύ των γευμάτων τρόφιμα που κολλάνε στα δόντια, όπως οι καραμέλες, έτσι ώστε τα υπολείμματά τους να μη μένουν για πολλές ώρες στα δόντια και ευνοούν τη δράση των βακτηρίων.
• Ενθαρρύνετε το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών στα παιδιά σας μετά από κάθε γεύμα εξηγώντας τους για ποιο λόγο είναι σημαντικό.
• Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση τροφής από τα παιδιά λίγο πριν τον ύπνο, καθώς τη νύχτα η έκκριση σιέλου μειώνεται και η προστατευτική της δράση ενάντια στα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας είναι μειωμένη.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

mothersblog.gr

Related Articles

Back to top button