Τι είναι οι μυϊκές κράμπες;

μυϊκές-κράμπες.jpg1_-201x232

 

Μυϊκή κράμπα, είναι ένας έντονος σπασμός ενός μυός, που δεν ακολουθείται από άμεση χαλάρωση. Όταν χρησιμοποιούμε τους μύες που ελέγχονται από τη βούλησή μας, όπως είναι οι μύες των άνω και των κάτω άκρων, αυτοί συσπώνται και χαλαρώνουν φυσιολογικά, καθώς κινούμε τα άκρα μας.

Επίσης, οι μύες που στηρίζουν το κεφάλι, τον λαιμό και τον θώρακα, συσπώνται, κατά συγχρονισμένο τρόπο, για να διατηρείται η στάση του σώματος. Όταν ένας μυς (ή ακόμη και μερικές ίνες από έναν μυ), συσπώνται χωρίς την θέλησή μας, τότε αυτό ονομάζεται μυϊκός σπασμός. Εάν αυτός ο σπασμός είναι έντονος και παρατεταμένος, τότε ονομάζεται κράμπα. Οι μυϊκές κράμπες, προκαλούν συχνά μια ορατή ή ψηλαφητή σκλήρυνση του μυός που συμμετέχει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της μυϊκής κράμπας;

Οι μυϊκές κράμπες, μπορεί να διαρκέσουν από λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι ένα τέταρτο της ώρας ή περισσότερο. Δεν είναι ασυνήθιστο για μία κράμπα, να επαναλαμβάνεται πολλές φορές, μέχρις ότου τελικά σταματήσει. Μία κράμπα, μπορεί να αφορά ένα τμήμα ενός μυός, ολόκληρο τον μυ, ή διάφορους μύες οι οποίοι δρουν συνήθως μαζί, όπως είναι εκείνοι οι οποίοι κάμπτουν τα γειτονικά δάκτυλα. Μερικές κράμπες, περιλαμβάνουν την ταυτόχρονη σύσπαση των μυών οι οποίοι κανονικά κινούν διάφορα σημεία του σώματος σε αντίθετες διευθύνσεις.

Πόσο συχνές είναι οι μυϊκές κράμπες;

Οι μυϊκές κράμπες είναι εξαιρετικά συχνές. Σχεδόν όλοι (μερικοί υπολογίζουν το 95% του πληθυσμού), εμφανίζουν κράμπες σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι μυϊκές κράμπες είναι συχνές στους ενήλικες και γίνονται βαθμιαία συχνότερες με την αύξηση της ηλικίας.

Ποιοι μύες μπορούν να υποστούν κράμπα;

Οποιοσδήποτε από τους μύες που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο της βούλησης (όπως είναι οι μύες του σκελετού), μπορεί να υποστεί κράμπα. Οι κράμπες των άκρων, ιδιαίτερα του κάτω άκρου και ακόμη πιο ιδιαίτερα της κνήμης, είναι πολύ συχνές. Οι μύες των διαφόρων οργάνων που δεν υπάγονται στη βούληση (μήτρα, τοιχώματα αιμοφόρων αγγείων, έντερα, χοληφόρα, ουρητήρας, βρόγχοι, κλπ), μπορεί επίσης να υποστούν κράμπες. Το άρθρο αυτό, αφορά μόνον τις κράμπες των μυών του σκελετού

Ποιοι είναι οι τύποι στους οποίους διακρίνονται οι μυϊκές κράμπες;

Οι κράμπες των μυών του σκελετού, μπορεί να ταξινομηθούν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται οι «αληθείς» κράμπες, οι τετανικές, οι συσπάσεις και οι δυστονικές κράμπες. Η κατάταξη αυτή γίνεται ανάλογα με τα αίτια που τις προκαλούν, αλλά και την ομάδα μυών που επηρεάζουν.

•    Αληθείς κράμπες: Οι αληθείς κράμπες, αφορούν ένα μέρος ή το σύνολο της μάζας ενός μυός, ή ενός συνόλου μυών που, γενικώς, δρουν μαζί, όπως οι μύες που κάμπτουν τα δάκτυλα. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι οι αληθείς κράμπες, προκαλούνται από αυξημένη διεγερσιμότητα των νεύρων που διεγείρουν τους μύες. Αποτελούν τον πιο συχνό τύπο, από τις κράμπες που προσβάλλουν τους σκελετικούς μύες.

Οι αληθείς κράμπες, μπορεί να εμφανιστούν σε πολλές περιπτώσεις, όπως:

–   Τραυματισμοί: Μετά από ένα τραυματισμό, μπορεί να εμφανισθεί ένας επίμονος μυϊκός σπασμός, σαν προστατευτικός μηχανισμός. Αυτό μπορεί να συμβεί, επί παραδείγματι, σε περίπτωση κατάγματος. Στη περίπτωση αυτή, ο σπασμός που δημιουργείται, τείνει να ελαχιστοποιήσει την κίνηση και να σταθεροποιήσει την περιοχή του τραυματισμού. Εάν συμβεί τραυματισμός μόνον του μυός, τότε προκαλείται σπασμός στον μυ.

–   Πολύ έντονη δραστηριότητα: Οι αληθείς κράμπες εμφανίζονται πολύ συχνά μετά από έντονη μυϊκή δραστηριότητα και μυϊκή κόπωση (κατά την διάρκεια έντονης αθλητικής δραστηριότητας ή σε ασυνήθιστες για τον αθλούμενο δραστηριότητες). Τέτοιου είδους κράμπες, μπορεί να εμφανισθούν κατά την διάρκεια της δραστηριότητας ή αργότερα, καμιά φορά, πολλές ώρες αργότερα. Κατά τον ίδιο τρόπο, η μυϊκή κόπωση που προκύπτει από την παρατεταμένη στάση του σώματος σε μια δύσκολη θέση ή μετά από οποιαδήποτε επαναληπτική χρήση, μπορεί να προκαλέσει κράμπες.

Τα υπερήλικα άτομα, όταν εκτελούν δύσκολες ή πολύ εντατικές σωματικές δραστηριότητες, ευρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν τέτοιου είδους κράμπες.

Related Articles

Back to top button