Υποθυρεοειδισμός και διατροφή: Ποια τρόφιμα βοηθούν, ποια πρέπει να αποφεύγουμε, τι να προσέχουμε

Ποια είναι η σωστή διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό;

Υπάρχουν που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς; Πώς θα ενεργοποιήσουμε τον μεταβολισμό μας;

Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Νίκος Καφετζόπουλος απαντά σε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ρόλο της διατροφής στην υγεία του θυρεοειδούς.

Τι είναι ο

Ο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς αδένες του ενδοκρινικού μας συστήματος, αφού παράγει τρεις πολύ βασικές ορμόνες για τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, τη θυροξίνη (γνωστή και ως Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (γνωστή και ως Τ3) και την καλσιτονίνη. Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί, δεν παράγει δηλαδή όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας, λέμε ότι έχουμε υποθυρεοειδισμό. Μερικές ενδείξεις προβλήματος στη λειτουργεία του θυρεοειδή αδένα είναι η σωματική κόπωση, η υπνηλία, η ευαισθησία στο κρύο, η δυσκοιλιότητα κ.ά. Η του υποθυρεοειδισμού συνίσταται στη χορήγηση χαπιού της ορμόνης που λείπει, ύστερα από εξέταση και σύσταση ειδικού ενδοκρινολόγου.

Διατροφικές συστάσεις για τον υποθυρεοειδισμό

Μικρά και συχνά γεύματα που βασίζονται σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι η βασική διατροφική στρατηγική. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται σταθεροποίηση των επιπέδων του σακχάρου του αίματος, «κινητοποίηση» του μεταβολισμού και μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης (Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης ευθύνονται για το κοιλιακό λίπος, την αύξηση του σωματικού βάρους, τη μείωση του μυϊκού ιστού, καθώς επίσης δρουν ανασταλτικά στην μετατροπή της Τ4 σε Τ3).

Τρόφιμα προς αποφυγή:

Τροφές και συστατικά που βοηθούν στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς

Ευχαριστούμε για τη βοήθειά του τον Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Νίκο Καφετζόπουλο

Νίκος Καφετζόπουλος
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Nutribase Nutrition
213 002 48 54 | 6942 84 24 63 | info@nutribase.gr | www.nutribase.gr | Γρηγορίου Λαμπράκη 19, Γλυφάδα

www.onmed.gr

Exit mobile version