Πώς να υπολογίσουμε πότε έχει έρθει η ώρα να πάμε για ύπνο και πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά;

Πόσο κοιμηθήκατε χθες το βράδυ; Πόσο ύπνο χρειάζεστε πραγματικά;

Η παρακολούθηση του προγράμματος ύπνου μας μπορεί να μην αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, αλλά ο επαρκής ύπνος είναι κρίσιμος για την υγεία με πολλούς τρόπους.

Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά ο καλός ή κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το βάρος και τον μεταβολισμό μας έως τη λειτουργία και τη διάθεση του εγκεφάλου μας.

Για πολλούς ανθρώπους, ο χρόνος αφύπνισης είναι σταθερός. Ωστόσο, η ώρα που κοιμόμαστε, ποικίλλει ανάλογα με την κοινωνική μας ζωή, το πρόγραμμα εργασίας, τις οικογενειακές υποχρεώσεις ή απλά το πότε αρχίζουμε να αισθανόμαστε κουρασμένοι.

Παρόλα αυτά, εάν γνωρίζουμε τι ώρα πρέπει να σηκωθούμε και ξέρουμε ότι χρειαζόμαστε έναν συγκεκριμένο αριθμό ωρών ύπνου για να λειτουργήσουμε στο μέγιστο, πρέπει απλώς να καταλάβουμε τι ώρα είναι καλό να πάμε για ύπνο.

Σε αυτό το άρθρο, θα καταλάβουμε καλύτερα πώς να υπολογίσουμε την καλύτερη ώρα για ύπνο με βάση την ώρα που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι.

Πόσο ύπνο χρειαζόμαστε;

Το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε μπορεί να αλλάξει καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Ένα βρέφος μπορεί να χρειάζεται έως και 17 ώρες ύπνου κάθε μέρα, ενώ ένας μεγαλύτερος ενήλικας μπορεί να κοιμηθεί μόλις 7 ώρες τη νύχτα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και την CDC Trusted Source, αυτές είναι οι γενικές οδηγίες ύπνου για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες:

Οι ανάγκες του ύπνου του καθενός είναι διαφορετικές, ακόμη και στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται τουλάχιστον 9 ώρες ύπνου τη νύχτα για να αισθάνονται καλά, ενώ άλλοι στην ίδια ηλικιακή ομάδα μπορεί να διαπιστώσουν ότι 7 ώρες ύπνου είναι ακριβώς ό,τι πρέπει για αυτούς.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πώς αισθανόμαστε όταν κοιμόμαστε διαφορετικές ώρες. Ας δούμε τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αξιολογούμε τις δικές μας ανάγκες ύπνου:

Σημάδια ότι δεν κοιμόμαστε αρκετά

Η στέρηση ύπνου είναι πραγματικό πρόβλημα για μερικούς, ειδικά καθώς το άγχος της εργασίας και της ζωής αυξάνεται, επηρεάζοντας τον ύπνο μας. Οι πολύ λίγες ώρες ύπνου μπορεί να επηρεάσουν πολλά από τα συστήματα και τις λειτουργίες αποκατάστασης του σώματός μας.

Μπορεί επίσης να κοιμόμαστε πολύ λίγο λόγω:

Μερικά σημάδια ότι μπορεί να μην κοιμόμαστε αρκετά περιλαμβάνουν:

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος;

Ο καλός ύπνος είναι κρίσιμος για πολλούς λόγους, καθώς:

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Για να βελτιώσουμε την υγεία του ύπνου μας, ας λάβουμε υπόψη τις παρακάτω συμβουλές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας:

Πριν τον ύπνο:

Στο κρεβάτι:

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή υγεία μας. Εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα για να κοιμηθούμε και δεν μπορούμε να βοηθηθούμε με κάποια από τα παραπάνω tips, είναι καλό να μιλήσουμε με το γιατρό μας.

www.onmed.gr

Exit mobile version