Πώς να διαχειριστείτε τον διαβήτη και την ινσουλίνη!!!

Πώς να διαχειριστείτε τον διαβήτη και την .

Τόσο στον διαβήτη τύπου 1, όσο και σε αυτόν τύπου 2, μπορείτε να διαχειριστείτε το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα σας με τη διατροφή.  Η παρακολούθηση των υδατανθράκων είναι το κλειδί.

Κι αυτό επειδή οι ​​υδατάνθρακες επηρεάζουν έντονα το σάκχαρο στο αίμα σας. Μια ισορροπημένη διατροφή περιλαμβάνει μια ποικιλία από λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια, ψάρια, άπαχα κρέατα, και άπαχα γαλακτοκομικά. Οταν ζείτε με το διαβήτη, μπορεί να είναι μια καλή ιδέα να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα για τα γεύματα και τα σνακ.

Πρόληψη υψηλού σακχάρου αίματος μετά το φαγητό

Για την πρόληψη της ραγδαίας αύξησης του σακχάρου στο αίμα σας μετά από τα γεύματα, ακολουθήστε το πρόγραμμα των γευμάτων σας και να είστε ενήμεροι για τη διατροφή σας, ιδιαίτερα πόσους υδατάνθρακες τρώτε αλλά και το μέγεθος των μερίδων. Να ασκήστε, να λαμβάνετε τα φάρμακά σας και να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας τακτικά.

Η επίδραση της καλής άσκησης

Η τακτική, μέτρια άσκηση, μπορεί να επηρεάσει θετικά το σάκχαρο του αίματος, ειδικά στον διαβήτη τύπου 2. Η άσκηση βελτιώνει την ευαισθησία του σώματός σας στην ινσουλίνη και τονώνει τους μύες σας να χρησιμοποιούν τη γλυκόζη. Μελέτες καταδεικνύουν ότι υπάρχει σταθερή βελτίωση των σακχάρου στο αίμα μετά την προπόνηση δύναμης, η οποία συνήθως περιλαμβάνει άρση βαρών για την οικοδόμηση των μυών.

Κίνδυνοι της άσκησης

Ενώ η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει μια πτώση. Για να μπορέσετε να κρατήσετε τα επίπεδά σας υπό έλεγχο, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να μετράτε το σάκχαρο στο αίμα σας πριν και μετά την άσκηση. Εάν η άσκηση προκαλεί βουτιά του σακχάρου στο αίμα σας, μην την αποφύγετε. Αντ' αυτού, να πάρετε κάποιο φρούτο μαζί σας ή να προσαρμόσετε τα φάρμακά σας. Αν το σάκχαρο σας βυθίζεται, φάτε ένα σνακ και περιμένετε 15 λεπτά. Βεβαιωθείτε ότι είναι πάνω από 100 προτού ξεκινήστε πάλι.

Αποφεύγοντας χαμηλό σάκχαρο στο αίμα ή υπογλυκαιμία

Οι χυμοί, τα φρούτα, οι καραμέλες, τα δισκία γλυκόζης είναι όλα πηγές της γρήγορης ζάχαρης που μπορούν να βοηθήσουν, εάν αισθάνεστε τα αποτελέσματα του χαμηλού σακχάρου στο αίμα. Το αίσθημα της κόπωσης, η αδυναμία ή το τρέμουλο  είναι αποκαλυπτικά σημάδια. Οταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέφτει, ο στόχος σας πρέπει να είναι να πάρετε τουλάχιστον 15-20 γραμμάρια ζάχαρης ή υδατανθράκων. Περιμένετε και στη συνέχεια δοκιμάστε ξανά 15-20 λεπτά αργότερα. Αν εξακολουθεί να είναι χαμηλό, φάτε ένα γεύμα. Αποφύγετε τρόφιμα με ζάχαρη σε συνδυασμό με λιπαρά, όπως η σοκολάτα. Τα λιπαρά μπορεί να επιβραδύνουν την ικανότητα του σώματός σας να πάρει τους υδατάνθρακες που χρειάζεται αρκετά γρήγορα.

Το στρες και το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσουν τον διαβήτη

Πολλά άλλα πράγματα μπορούν να επηρεάσουν το διαβήτη σας, συμπεριλαμβανομένων του επιπέδου του στρες σας και των ανθυγιεινών συνηθειών όπως το κάπνισμα. Το στρες μπορεί να στείλει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα σας στα ύψη. Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό ή βρείτε χρόνο για να απαλλαγείτε από το στρες με ένα χαλαρωτικό χόμπι. Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως προβλήματα στα πόδια, βλάβες στα νεύρα, τα μάτια και την καρδιά, αγγειακές και νεφρικές παθήσεις.

Αλλοι παράγοντες που επηρεάζουν σακχάρου στο αίμα

• Να είστε προσεκτικοί όταν πίνετε αλκοόλ  Αν πίνετε, να το κάνετε μόνο εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι σταθερά.

• Όταν είστε άρρωστοι, μετρήστε το σάκχαρο στο αίμα σας πιο συχνά, μείνετε ενυδατωμένοι, και προσπαθήστε να τρώτε τακτικά.

• Τα ταξίδια και οι αλλαγές στις ζώνες ώρας μπορεί επίσης να επηρεάσουν το διαβήτη σας αναστατώνοντας το πρόγραμμά σας. Μετρήστε το σάκχαρό σας πριν και μετά τα γεύματα. Μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις απαιτούμενες προσαρμογές της φαρμακευτικής αγωγής σας.

Ακολουθήστε το σχέδιο της θεραπείας σας

Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε το σχέδιο της θεραπείας σας, συμπεριλαμβανομένης της άσκησης και της διατροφής, και να λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Ο τύπου 1 αντιμετωπίζεται με ινσουλίνη ή αντλία ινσουλίνης και μερικές φορές μαζί με άλλα ενέσιμα φάρμακα. Ο διαβήτης τύπου 2 συχνά αντιμετωπίζεται είτε από το στόμα, είτε με ενέσιμα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη ή φάρμακα που βοηθούν το έργο της ινσουλίνης. Ο γιατρός σας προσαρμόζει το σχέδιο θεραπείας σας ανάλογα με την ηλικία σας, το σώμα και τον τρόπο ζωής σας.

Θεραπεία του διαβήτη με ινσουλίνη

Με το διαβήτη, το σώμα σας συχνά δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν ινσουλίνη με βάση το πόσο καιρό είχατε διαβήτη και το είδος που έχετε, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα σας, τη γενική υγεία και τον τρόπο ζωής σας αλλά και τι άλλα φάρμακα λαμβάνετε. Οταν έχετε διαβήτη, το να κάνετε ενέσεις ινσουλίνης και να ελέγχετε καθημερινά το σάκχαρο στο αίμα σας μπορεί να γίνει μέρος της καθημερινής σας ζωής.

Φάρμακα που λειτουργούν με ινσουλίνη

Οταν παίρνετε ινσουλίνη, μπορεί να εξακολουθείτε να χρειάζεστε βοήθεια από άλλα φάρμακα για τη βελτίωση του σακχάρου στο αίμα σας. Τα από του στόματος φάρμακα για τον διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αυξήσουν την ινσουλίνη στο σώμα ή να βελτιώσουν το πόσο καλά λειτουργεί. Τα ενέσιμα φάρμακα μπορούν να μιμούνται τις επιδράσεις των ορμονών όπως η αμυλίνη ή η ινκρετίνη. Βελτιώνουν το σάκχαρο στο αίμα μέσω διαφόρων ενεργειών, όπως η επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης μετά το φαγητό και η μείωση της όρεξης.

Συμβουλές για την ένεση ινσουλίνης

Οταν αρχίσετε τη λήψη ινσουλίνης, ένας γιατρός θα σας διδάξει πώς να κάνετε την ένεση στον εαυτό σας και θα εξασκηθείτε μαζί του μέχρι να τα καταφέρνετε καλά μόνοι σας. Οταν κάνετε τις ενέσεις, να μην επιλέγετε συνεχώς το ίδιο σημείο, προκειμένου να αποτρέψετε τη δημιουργία ουλής. Για παράδειγμα, κάντε την ένεση στη μία πλευρά της κοιλιάς το πρωί, από την άλλη πλευρά το μεσημέρι, και στον εξωτερικό μηρό σας το βράδυ. Αποφύγετε την έγχυση κοντά σε αρθρώσεις σας, στη βουβωνική χώρα, τον ομφαλό, μέσα στην κοιλιά, ή τις ουλές.

Διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης

Οι διαφορετικοί τύποι ινσουλίνης ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο γρήγορα επιδρούν και πόση ώρα διαρκούν. Υπάρχουν ινσουλίνες ταχείας δράσης, βραχείας δράσης και μείγμα διφασικής ινσουλίνης που σχετίζονται με τα γεύματα. Οι μακράς και ενδιάμεσης δράσης δεν σχετίζονται με τα γεύματα. Η επίδραση αυτών των ινσουλινών μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 24 ώρες.

Χρονοδιάγραμμα της ινσουλίνης των γευμάτων

Εάν λαμβάνετε ινσουλίνη μικρότερης δράσης και μείγμα διφασικής ινσουλίνης, ο χρόνος είναι σημαντικός. Θα πρέπει να εργάζονται στον οργανισμό σας, ενώ τα τρόφιμα απορροφώνται, προκειμένου να αποφευχθεί η υπογλυκαιμία. Η ινσουλίνη ταχείας δράσης λαμβάνεται 5-15 λεπτά πριν ή αμέσως μετά τα γεύματα. Η βραχείας δράσης ινσουλίνης λαμβάνεται 30 έως 60 λεπτά πριν από τα γεύματα. Το μείγμα διφασικής ινσουλίνης συνήθως λαμβάνεται 15 λεπτά πριν από τα γεύματα.

Οταν λαμβάνετε πάρα πολλή ινσουλίνη

Αν λάβετε πάρα πολλή ινσουλίνη, ή δεν έχετε φάει και είστε σε ινσουλίνη, μπορείτε να γίνετε υπογλυκαιμικοί. Αν αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα -αίσθημα κόπωσης, αδυναμία ή αστάθεια- συνήθως μπορείτε να κάνετε τη θεραπεία της ήπιας υπογλυκαιμίας τρώγοντας ή πίνοντας κάτι με ζάχαρη, όπως ένα χυμό, ή να πάρετε δισκία γλυκόζης. Ενημερώστε το γιατρό σας σχετικά με υπογλυκαιμικό επεισόδιο σας. Μερικές φορές η ποσότητα της ινσουλίνης που λαμβάνετε μπορεί να χρειαστεί προσαρμογή.

Για περισσότερο έλεγχο, οι αντλίες μπορεί να βοηθήσουν

Αν έχετε πρόβλημα με τη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου σας στο αίμα, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε μια αντλία ινσουλίνης. Οι αντλίες ινσουλίνης έχουν έναν προγραμματιζόμενο υπολογιστή δόσης για να ελέγχετε εύκολα τη δόση της ινσουλίνης σας και σας βοηθούν να διατηρείτε σταθερό το σάκχαρο στο αίμα σας. Ανεξάρτητα από το πώς παίρνετε τα φάρμακά σας, να ξέρετε ότι μπορείτε πάντα να ρωτήσετε το γιατρό σας για βοήθεια στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Μαζί μπορείτε να βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διατροφής, της άσκησης  και της φαρμακευτικής αγωγής.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Exit mobile version