Ποιες τροφές έχουν μαγνήσιο – Τα οφέλη για τον οργανισμό

Πού κάνει καλό το και πόσο πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά.

Ιδιαίτερα σημαντικό για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού είναι το μαγνήσιο, ένα μέταλλο το οποίο έως και το 30% των ανθρώπων που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες έχουν κάποιο βαθμό έλλειψης, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Το μαγνήσιο υπάρχει σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας, καθώς διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για εκατοντάδες βιοχημικές εργασίες στο ανθρώπινο σώμα και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των κυττάρων. Αξίζει, επίσης, να υπογραμμίσουμε ότι εάν έχουμε για πολύ καιρό χαμηλά επίπεδα σε μαγνήσιο, αυτό μπορεί ως επακόλουθο να «ρίξει» το ασβέστιο και το κάλιο στο αίμα μας, θρεπτικές ουσίες που είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία μας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αμερικανική κλινική «Mayo Clinic», οι άνθρωποι που έχουν χρόνια ανεπάρκεια μαγνησίου, έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τα παρακάτω προβλήματα υγείας:

Που κάνει καλό το μαγνήσιο

Μερικά από τα βασικότερα του μαγνησίου είναι τα παρακάτω, με βάση το άρθρο του «Healthline», που επιμελήθηκε η Αμερικανίδα διατροφολόγος Adrienne Seitz:

Πόσο μαγνήσιο πρέπει να παίρνω καθημερινά

Σύμφωνα με την κυβερνητική ιστοσελίδα της Αυστραλίας «Healthdirect», οι ημερήσιες ανάγκες των ανθρώπων σε μαγνήσιο ανάλογα με το βιολογικό φύλο και την ηλικία τους είναι οι παρακάτω:

Ποιες έχουν μαγνήσιο

Δείτε παρακάτω τις 7 κυριότερες τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο:

Μαγνήσιο, φάρμακα και συμπληρώματα – Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο σημαντικό είναι να λαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, εξίσου σημαντικό είναι να μην ξεπερνάμε συστηματικά τις συνιστάμενες ποσότητες, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι, ναυτία και διάρροια. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου (ιδίως μέσω των συμπληρωμάτων) μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε αρρυθμίες στην καρδιά ή ανακοπή.

Παράλληλα, τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορούν να αντιδράσουν αρνητικά με ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων αντιβιώσεων, διουρητικών, αγωγών για την οστεοπόρωση, φαρμάκων κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και των ελκών στομάχου.

Σε περίπτωση που σκέφτεστε να λάβετε συμπληρώματα μαγνησίου είναι σημαντικό να το συζητήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Exit mobile version