Υπονατριαιμία: Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο

Υπονατριαιμία: Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο.

Το νάτριο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού που είναι μέσα και γύρω από τα κύτταρά σας.

Η υπονατριαιμία είναι μια κατάσταση που οφείλεται στα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, τα χαμηλά επίπεδα νατρίου στο αίμα συνδέονται με νοητική βλάβη και γνωστική εξασθένιση στους ηλικιωμένους.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά, επειδή ορισμένα φάρμακα που λαμβάνουν συχνά οι ηλικιωμένοι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους.

Υπονατριαιμία: Οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο
Η έρευνα αφορούσε περισσότερους από 5.400 υγιείς άντρες 65 ετών και άνω, που λάμβαναν μέρος σε έρευνα για την οστεοπόρωση. Η υγεία τους παρακολουθήθηκε για 5 περίπου χρόνια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, 100 από αυτούς εμφάνισαν υπονατριαιμία.

Σε σύγκριση με τους άντρες που είχαν φυσιολογικά επίπεδα νατρίου, αυτοί που είχαν ελαφρά υπονατριαιμία ήταν 30% πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητική βλάβη στην έναρξη της έρευνας και 37% πιο πιθανό να εμφανίσουν νοητική εξασθένηση στο πέρασμα του χρόνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης σχέση μεταξύ υψηλών επιπέδων νατρίου στο αίμα και της νοητικής εξασθένισης.

Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν κυρίως κράμπες, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, πτώση της αρτηριακής πίεσης και λήθαργο.

Το νάτριο στα τρόφιμα βρίσκεται συνήθως με τη μορφή του χλωριούχου νατρίου, δηλαδή αλατιού. Τροφές φυσικά πλούσιες σε νάτριο είναι το γάλα, το σέλινο, ακόμα και το νερό. Ωστόσο, προσοχή πρέπει να δίνεται στις επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό, εξαιτίας της χρήσης του αλατιού ως συντηρητικού. Αν και ο αποκλεισμός των συγκεκριμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας δεν είναι η λύση, καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο, ενώ ασθενείς που επηρεάζονται από τη λήψη νατρίου πρέπει να τις αποφεύγουν.

Σύμφωνα με την Kristen Nowak από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, τα ευρήματα είναι προκαταρκτικά και δεν αποδεικνύουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Επειδή τα ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα αίματος στο αίμα και οι ήπιες αλλαγές στη γνωστική λειτουργία είναι συνήθη συμπτώματα με την πρόοδο των χρόνων, η περαιτέρω έρευνα στο θέμα αυτό είναι σημαντική – συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού του εάν η διόρθωση των χαμηλότερων επιπέδων νατρίου επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία», δήλωσε η Nowak.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button