Ξεσκεπάζουμε 8 μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

Η κατανάλωση μολυσμένων τροφών μπορεί εύκολα να συμβεί στον καθένα, ειδικά αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν περίπου 250 ασθένειες που προκαλούνται από το φαγητό.

Κάποιες οφείλονται σε βακτήρια κι άλλες σε βλαβερά χημικά, γι’ αυτό ας ρίξουμε μια ματιά στην αλήθεια πίσω από μια τροφική δηλητηρίαση, ώστε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μύθος #1: έπαθα δηλητηρίαση από το τελευταίο πράγμα που έφαγα
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα βλαβερά βακτήρια χρειάζονται αρκετές ώρες για να μας αρρωστήσουν, γι’ αυτό μην πηγαίνει ο νους σας στο τελευταίο πράγμα που βάλατε στο πιάτο σας. Μπορεί να ήταν αυτό που φάγατε το προηγούμενο βράδυ ή ακόμη και κάτι που τσιμπήσατε νωρίτερα.

Μύθος #2: όσο περισσότερη χλωρίνη χρησιμοποιώ, τόσο περισσότερα βακτήρια σκοτώνω
Το πιο σημαντικό είναι να εξασφαλίσετε ότι κάθε επιφάνεια που μπορεί να έχει εκτεθεί σε μικρόβια είναι καθαρή κι όχι να ρίχνετε ποσότητες χλωρίνης σε ένα σημείο. Χρησιμοποιήστε 1 κουταλάκι του γλυκού χλωρίνη μέσα σε νερό και γενικότερα μην ξεχνάτε να καθαρίζετε καλά τα ξύλα κοπής και τα οικιακά εργαλεία σας, για να εμποδίσετε την εξάπλωση μικροβίων.

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

Μύθος #3: δεν γίνεται να αρρωστήσω από καθαρισμένα φρούτα και λαχανικά

Κι όμως, γίνεται! Τα χημικά και τα βακτήρια μπορούν εύκολα να περάσουν από τη φλούδα στο εσωτερικό των φρούτων όταν τα κόβουμε. Φροντίστε να πλένετε καλά όλα τα είδη μαναβικής, ανεξαρτήτως του πώς σκοπεύετε να τα καταναλώσετε και επιλέξτε, όσο είναι δυνατόν, βιολογικά. Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικού πιάτων, το οποίο μπορεί να μείνει στις τροφές και να τις καταστήσει επικίνδυνες.

Μύθος #4: είμαι χορτοφάγος, άρα κινδυνεύω λιγότερο
Αν και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας και το απαστερίωτο τυρί είναι συνήθεις «ένοχοι» σε περιπτώσεις δηλητηρίασης, δεν σημαίνει ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι «αθώα». Οι μη ασφαλείς πρακτικές αγροτών ή διανομέων, όπως επίσης η άγρια ζωή, αλλά και το μολυσμένο νερό άρδευσης, μπορούν να σπείρουν τα βακτήρια στα ζαρζαβατικά.

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

Μύθος #5: η δηλητηρίαση δεν είναι κάτι σοβαρό, θα περάσει σε μια μέρα
Παρ’ όλο που οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν ήπια συμπτώματα για μια ή δύο μέρες, άλλες μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και μοιραίες –στην Αμερική πεθαίνουν 3 χιλιάδες άτομα το χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με τις τροφές. Συν τοις άλλοις, μια δηλητηρίαση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, όταν μια μόλυνση από βακτήρια όπως το E. Coli  επιτίθεται στο πεπτικό παράγοντας τοξικές ουσίες που καταστρέφουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια, προκαλώντας τραυματισμό σε όργανα. Αν και είναι σπάνια περίπτωση, ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που προσβλήθηκαν από σαλμονέλα ή σιγκέλλα αναπτύσσουν πόνο στις αρθρώσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αρθρίτιδα. Η μόλυνση με λιστέρια μπορεί να οδηγήσει σε μινιγγίτιδα, ενώ το καμπυλοβακτήριο μπορεί να οδηγήσει στο σύνδρομο νευρικής διαταραχής Guillain-Barré.

Μύθος #6: το ξέπλυμα του κρέατος διώχνει τα βακτήρια
Φαινομενικά, βάζοντας ένα στήθος κοτόπουλου κάτω από τη βρύση πριν το μαγείρεμα, το ξεπλένουμε. Στην πραγματικότητα, όμως, οι χυμοί ενός ωμού πουλερικού ή θαλασσινών θα λερώσουν τον νεροχύτη, τους πάγκους σας και ό,τι βρίσκεται κοντά, σπέρνοντας μικρόβια παντού.

Ξεσκεπάζουμε οκτώ μύθους για την τροφική δηλητηρίαση

Μύθος #7: δεν πρέπει να βάζω ζεστό φαγητό στο ψυγείο
Η αλήθεια είναι ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα σε φαγητό που βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερες από δύο ώρες και κατά τους θερινούς μήνες μπορεί να χαλάσει πολύ σύντομα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να χωρίσετε το φαγητό σε μικρότερες ποσότητες και να το βάλετε σε ρηχά τάπερ, τα οποία θα κρυώσουν πιο γρήγορα στο ψυγείο.

Μύθος #8: μπορώ να τρώω φαγητό που έχει μείνει εκτός ψυγείου, αφού θα το ξαναζεστάνω
Κάποια βακτήρια, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο Bacillus cereus παράγουν τοξίνες που δεν καταστρέφονται αν ξαναζεστάνουμε το φαγητό, όσο υψηλή κι αν είναι η θερμοκρασία. Γι’ αυτό, πάντα να πετάτε φαγητό που έχει μείνει στον πάγκο της κουζίνας σας για πάνω από 2 ώρες.

ΠΗΓΗ: www.clickatlife.gr

Related Articles

Back to top button