Βλέννα στον λαιμό: Τι προκαλεί, πότε πρέπει να σας ανησυχεί – Συμβουλές αυτοφροντίδας από τους ειδικούς

Η στον λαιμό είναι φυσιολογική. Ωστόσο, η υπερπαραγωγή βλέννας μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιο βήχα και ερεθισμό του λαιμού.

Τα καλικοειδή κύτταρα στις μεμβράνες των κόλπων, του λαιμού και των πνευμόνων παράγουν βλέννα, η οποία περιέχει νερό, βλεννίνη και αντιμικροβιακά μόρια και βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων, στην προστασία των ιστών και στη μείωση της μόλυνσης. Συνήθως, οι αδένες στο λαιμό και τη μύτη παράγουν 1-2 λίτρα βλέννας ημερησίως.

Τι προκαλεί την υπερβολική

Η βλέννα στον λαιμό, τα ιγμόρεια και τους πνεύμονες παράγεται τακτικά και φυσικά. Ωστόσο, ορισμένες συνθήκες και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική βλέννα στον λαιμό.

Όταν κάτι ερεθίζει τις μεμβράνες στα ιγμόρεια ή στο λαιμό, μπορεί να οδηγήσει σε υπερπαραγωγή βλέννας. Μια λοίμωξη μπορεί επίσης να πυροδοτήσει τους υποβλεννογόνιους αδένες να παράγουν περισσότερη βλέννα, οδηγώντας σε συσσώρευση στον λαιμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθένειες των πνευμόνων, όπως το άσθμα και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μπορούν επίσης να παράγουν υπερβολική βλέννα στον λαιμό. Η βλέννα προέρχεται από τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να μην αποβάλλει αποτελεσματικά τη βλέννα μέσω του βήχα, γεγονός που της επιτρέπει να λιμνάζει στο πίσω μέρος του λαιμού.

Πολλές παθήσεις και παράγοντες υγείας μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό ή μόλυνση και να αυξήσουν την βλέννα στον λαιμό, όπως:

Φάρμακα για τη διαχείριση της υπερβολικής βλέννας στον λαιμό

Υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα που βοηθούν στη διαχείριση της υπερπαραγωγής βλέννας στον λαιμό. Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν διαφορετικές κατηγορίες φαρμάκων ανάλογα με την αιτία της υπερβολικής παραγωγής βλέννας.

Οι φαρμακευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:

Συμβουλές αυτοφροντίδας για τη διαχείριση της περίσσειας βλέννας στον λαιμό

Αρκετές συμβουλές αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση της περίσσειας βλέννας στο λαιμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς ένας συνδυασμός στρατηγικών μπορεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός.

Συμβουλές αυτοφροντίδας για να βοηθήσετε με την υπερβολική βλέννα στον λαιμό περιλαμβάνουν:

 

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

Exit mobile version