Ψυχολογία

Η βιασύνη «καταστρέφει» σιωπηλά τη ζωή που τόσο θέλουμε να ζήσουμε

Έχω σκεφτεί να φτιάξω ένα αυτοκόλλητο: Το να πηγαίνεις στο πουθενά γρηγορότερα δεν θα σε πάει κάπου. Μπορείς να κάνεις τον εαυτό σου να είναι τόσο απασχολημένος ώστε να αποκτήσεις ολόκληρο τον κόσμο αλλά να χάσεις την ψυχή σου.

Κάνε το λογαριασμό για να δεις αν σε συμφέρει. Αν τρελαίνεσαι προσπαθώντας να κάνεις περισσότερα απ’ όσα μπορείς, σταμάτα και ανανεώσου. Είσαι μια ανθρώπινη ύπαρξη ή μια ανθρώπινη πράξη; Ο Μαχάτμα Γκάντι δήλωσε: «Θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στη ζωή από την αύξηση της ταχύτητάς της».

Υπάρχουν δύο είδη απασχόλησης: αυτό που σε δυναμώνει και αυτό που έχει τα χάλια του. Καθώς προχωράς μέσα στη μέρα σου, η ενέργειά σου αυξάνεται ή καταλήγεις να αισθάνεσαι εξουθενωμένος; Όταν είμαι πιστός στη χαρά μου, αισθάνομαι πιο ζωντανός στο τέλος της μέρας απ’ ό,τι στην αρχή της. Υπάρχουν κι άλλες μέρες, που αισθάνομαι πτώμα. Αυτό που κάνει τη διαφορά δεν είναι το πόσα πράγματα έκανα⋅ είναι το πώς ένιωθα καθώς τα έκανα.

Η υπεραπασχόληση δεν είναι δίχτυ που ρίχνει επάνω σου ένα υπερβολικά απαιτητικό σύμπαν⋅ είναι μια επιλογή που κάνεις. Έχεις περισσότερο έλεγχο απ΄ όσο αντιλαμβάνεσαι πάνω στο επίπεδο της απασχόλησής σου και του άγχους που σου προκαλεί. Δύο παράγοντες καθορίζουν το πόσο απασχολημένος είσαι κι αν καταλήγεις δυναμωμένος ή εξαντλημένος: 1) Οι δραστηριότητες που επιλέγεις και 2) Το νοητικό σου πλαίσιο καθώς ασχολείται μ’ αυτές.

Το να αποφασίσεις ή να συμφωνήσεις να κάνεις κάτι, καταλήγει συχνά να παίρνει περισσότερο χρόνο και ενέργεια απ΄ ό,τι περιμένεις⋅ οι φιλότιμες προσπάθειες σπάνια είναι αυτί που φαίνονται με την πρώτη ματιά. Δώσε λοιπόν στον εαυτό σου κάποιο χώρο ν’ ανασάνει.

(Μια παλιά παροιμία συμβουλεύει: «Αν το καθιστικό σου δεν είναι αρκετά μεγάλο για να χωράει έναν ελέφαντα, μην πιάνεις φιλίες με εκπαιδευτές ελεφάντων».) Για να κάνεις σωστά μια δουλειά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνεις για να προετοιμαστείς και ύστερα άλλα πράγματα για να την παρακολουθήσεις. Μερικές φορές, η προετοιμασία και η παρακολούθηση τρώνε περισσότερο χρόνο από την ίδια τη δουλειά!

Είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι οι οικοδομικές ή οι επισκευαστικές εργασίες καταλήγουν να κοστίσουν τα διπλάσια απ΄όσα είχες υπολογίσει και να πάρουν το διπλάσιο χρόνο. Αυτό δεν είναι κακό⋅ απλώς μην εκπλήσσεσαι όταν αποδεικνύεται ότι είναι έτσι. Άφηνε πάντα στον εαυτό σου λίγο παραπάνω χρονικό περιθώριο.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Alan Cohen με τίτλο «Ρούφηξε τη ζωή αντί να σε ρουφάει» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Η Δυναμική της Επιτυχίας

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Giatros Jenny

Recent Posts

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέο φάρμακο καταγράφει εντυπωσιακά αποτελέσματα για το 60% των ασθενών

Εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν οι κλινικές δοκιμές ενός νέου φαρμάκου κατά του καρκίνου του πνεύμονα, το…

10 ώρες ago

Αν σταματήσετε το κάπνισμα πριν τα 40 θα ζήσετε περισσότερα χρόνια

Η διακοπή σε κάθε ηλικία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη επιβίωση, ιδιαίτερα αν σταματήσετε το κάπνισμα πριν…

10 ώρες ago

Αλτσχάιμερ χωρίς συμπτώματα: Πώς μπορεί να συμβεί

Οι περιπτώσεις 12 ασθενών που έχουν σημάδια Αλτσχάιμερ στον εγκέφαλο, αλλά δεν εκδηλώνουν συμπτώματα της…

11 ώρες ago

Κολπική Μαρμαρυγή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε – Συμπτώματα και αίτια

Τι είναι όμως η κολπική μαρμαρυγή; Είναι μία απειλητική για τη ζωή αρρυθμία; Και εντέλει…

11 ώρες ago

Κορονοϊός: Ποια είναι η νέα παραλλαγή «FLiRT», τι συμπτώματα έχει και γιατί ανησυχεί τους ειδικούς

Την ώρα που τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού δείχνουν νέα άνοδο…

11 ώρες ago

Τι πρέπει να κάνω αν έχω μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια σύνθετη κατάσταση που οδηγεί αναπόφευκτα σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και…

11 ώρες ago