Η επαρκής πρόσληψη σιδήρου είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μερικές φορές είναι δύσκολο να καλύψουμε μέσω της διατροφής μας τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας σε σίδηρο και ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση αποτελεί η αποτελεσματική απορρόφηση του σιδήρου που λαμβάνουμε.
Ο σίδηρος που παρέχουν τα ζωικά προϊόντα (αιμικός) διαφέρει από τον σίδηρο που παρέχουν τα φυτικά προϊόντα (μη αιμικός). Ο μη αιμικός σίδηρος δεν απορροφάται τόσο εύκολα όσο ο αιμικός, επομένως τα άτομα που καταναλώνουν σπάνια κρέας ενδέχεται να παρουσιάσουν έλλειψη του μετάλλου.
Όταν ο σίδηρος συνδυάζεται με τη βιταμίνη C, ο ρυθμός απορρόφησής του ενισχύεται έως και κατά έξι φορές!
1. Σπανάκι + κόκκινη πιπεριά
2. Μπρόκολο + ντομάτα
3. Μαύρα φασόλια + λάχανο
4. Λαχανίδα + πορτοκάλι
5. Φακές + λαχανάκια Βρυξελλών
6. Μαύρη σοκολάτα + φράουλες
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η σωστή απορρόφηση του σιδήρου εξαρτάται από τη συνολική διατροφή μας. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.
Συνεπώς, εκτός από την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, είναι σημαντικό να έχουμε μια ποικιλόμορφη διατροφή που θα περιλαμβάνει και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και τα μέταλλα.
Πληροφορίες απο peptiko.gr
Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε στη Βρετανία με εξατομικευμένο εμβόλιο…
Τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής Είναι μία άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί influencers: Μην…
Ο γαστρικός καρκίνος, γνωστός και ως καρκίνος του στομάχου, είναι μια ιδιαίτερα συχνή και επιθετική…
Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 7% υψηλότερος τις ζεστές νύχτες, ειδικά…
Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) είναι πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη. Συχνά οδηγεί σε σιδηροπενική…
Η 31η Μαΐου κάθε έτους έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η…