Τιμωρία: Πώς μπορεί να βλάψει τα παιδιά!!!

Τιμωρία: Πώς μπορεί να βλάψει τα ά.

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την (σωματική και μη) στα παιδιά.

Αρκετές συμπεριφορές των παιδιών είναι ενοχλητικές αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απλά αναμενόμενες για την ηλικία τους.

Το γεγονός ότι το παιδί δεν μπορεί να συγκρατήσει τον εαυτό του είναι κι αυτό που το διαφοροποιεί από τον ενήλικα. Είναι παράλογο να κατηγορούμε ένα παιδί για συμπεριφορές που δεν έχει αναπτύξει ακόμα την ικανότητα να ελέγξει ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε λάθος μήνυμα.

Είναι σημαντικό να παρέμβουμε ώστε να διορθώσουμε ενδεχομένως ακατάλληλες λέξεις και πράξεις.

Προφανώς και αν ο στόχος μας είναι να γίνει το παιδί μας ένας υπεύθυνος ενήλικας, δεν πρέπει τη δεδομένη στιγμή να δεχτούμε προκλητικές και κάποιες φορές επιζήμιες συμπεριφορές. Μπορούμε να του διδάξουμε πώς να διαχειρίζεται τον εαυτό του και να μπορεί να έχει ευχάριστες σχέσεις με τους άλλους. Είναι ίσως και καθήκον μας ως γονείς να βοηθήσουμε στην κατάλληλη κοινωνικοποίηση των παιδιών μας ώστε μεγαλώνοντας να πετύχουν, να μπορέσουν να βρουν τη χαρά τους, να έχουν αυτό-πειθαρχεία, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, να είναι ευαίσθητοι και να δείχνουν εγνοια για τον συνάνθρωπό τους.

Δυστυχώς όμως ακόμα και στις μέρες μας βλέπουμε ότι συχνά αρκετοί γονείς κάνουν χρήση επιθετικών και τιμωρητικών μεθόδων θεωρώντας ότι μέσω αυτών παρεμβαίνουν και σταματούν τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές των παιδιών. Άλλοτε πιο σκληρές κι άλλοτε πιο ήπιες.

Η χρήση βίας θεωρείται σκληρότερη όλων όμως το ίδιο ακατάλληλες είναι και οι μη-σωματικές τιμωρίες (ψυχολογική βία) όπως ο εξευτελισμός,η δημόσια επίπληξη, η απειλή, ο εκφοβισμός αλλά και η επίμονη και συνεχή γκρίνια, ο χειρισμός, οι φωνές και οι χαρακτηρισμοί, διότι το παιδί αισθάνεται εγκατάλειψη, ότι χάνει ολοκληρωτικά την αγάπη, την φροντίδα, την υποστήριξη, δηλαδή την με τους γονείς του.

Με δύο λόγια, το παιδί αισθάνεται ότι απειλείται μέχρι και η επιβίωσή του. Γι` αυτό οφείλω να αναφερθώ αναλυτικά στα πολλά και σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την τιμωρία (σωματική και μη) στα παιδιά.

Οι βραχυχρόνιες αλλά και μακροχρόνιες συνέπειες στην ανάπτυξη του παιδιού είναι αρνητικές έως και καταστροφικές. Στρεβλώνει την εικόνα του εαυτού του και του διδάσκει όλα τα λάθος πράγματα, π.χ. ο μεγαλύτερος ξέρει το σωστό. Αδιαμφισβήτητα, στιγμιαία μπορεί να διακόψει ή να πνίξει την συμπεριφορά που οι γονείς θέλουν να εξαφανιστεί. Αλλά πέραν αυτού, το κακό που κάνει στο παιδί και εν συνεχεία στην κοινωνία, είναι τεράστιο. Οι έρευνες λοιπόν μας δείχνουν ότι η επαναλαμβανόμενη χρήση τιμωρίας :

Είναι σαφές ότι οι γονείς δεν μπορούν να απαρνηθούν τη δύναμή που έχουν στην σχέση με τα παιδιά τους και στην ανατροφή τους. Ιδίως σε κάποια πλαίσια θα ήταν ασυνεπείς αν το έκαναν. Αλλά το να εκμεταλλεύονται τη θέση τους και να δείχνουν την ανωτερότητά τους είναι ένδειξη απουσίας σεβασμού προς το παιδί τους. Το βασικότερο μέλημα της κατάλληλης γονεϊκής στάσης είναι να φέρεσαι στο παιδί σου με τρόπο που να μην μειώνεις την αίσθηση αξιοπρέπειας και αξίας – τόσο του παιδιού όσο και του εαυτού σου.

Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.mothersblog.gr

Exit mobile version