Τι πρέπει να ξέρουμε για το «γυναικείο βιάγκρα»

 

 

Το πρώτο συνταγογραφούμενο φάρμακο που καταπολεμά τη μειωμένη ερωτική επιθυμία ενέκρινε χθες η αρμόδια υγειονομική Αρχή (FDA) των ΗΠΑ.

Το φάρμακο που θα διατεθεί με την εμπορική ονομασία Addyi προορίζεται αποκλειστικά για γυναίκες και παρότι αποκαλείται «γυναικείο βιάγκρα» δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σκεύασμα για τη στυτική δυσλειτουργία.

Ο καθηγητής Ουρολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Χατζηχρήστος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) και η ψυχολόγος – σεξολόγος Εύη Κυράνα, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ, εξηγούν τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτό.

Τι είναι το νέο φάρμακο;

Είναι ένα σκεύασμα το οποίο περιέχει τη δραστική ουσία φλιμπανσερίνη (flibanserin) που επηρεάζει ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου (τους νευροδιαβιβαστές ντοπαμίνη και σεροτονίνη) οι οποίες σχετίζονται με την ψυχική διάθεση. Ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός με τον οποίο βελτιώνει την ερωτική επιθυμία (λίμπιντο) δεν είναι γνωστός.

Για ποιες γυναίκες προορίζεται;

Η φλιμπανσερίνη εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση της διαταραχής της επίκτητης γενικευμένης υποτονικής σεξουαλικής επιθυμίας (HSDD) στις προεμμηνοπαυσικές γυναίκες.

Οι πάσχουσες από αυτήν τη διαταραχή βιώνουν σημαντική μείωση της επιθυμίας για σεξουαλική δραστηριότητα και, το κυριότερο, νιώθουν έντονη δυσαρέσκεια γι' αυτό.

Επίκτητη (ή δευτερογενής) υποτονική σεξουαλική επιθυμία σημαίνει ότι έως πρότινος η ερωτική επιθυμία ήταν ικανοποιητική, ενώ γενικευμένη σημαίνει ότι η διαταραχή επιμένει σε κάθε περίσταση, ανεξάρτητα από τον σύντροφο, το είδος της ερωτικής δραστηριότητας ή τις συνθήκες.

Μεγάλη επιδημιολογική μελέτη σε ευρωπαϊκές χώρες έδειξε ότι η HSDD είναι εξαιρετικά συχνή και πως αυξάνεται με την ηλικία. Ετσι, η συχνότητά της αρχίζει από το 11% σε γυναίκες ηλικίας 20-29 ετών και φθάνει στο 54% σε ηλικίες 60-70 ετών, γεγονός που την καθιστά το συχνότερο σεξουαλικό πρόβλημα των γυναικών.

Πώς θα γίνεται η λήψη του;

Σε αντίθεση με τα για τη στυτική δυσλειτουργία, η φλιμπανσερίνη δεν θα λαμβάνεται λίγο πριν από τη σεξουαλική επαφή, αλλά μία φορά την ημέρα.

Οι ασθενείς θα πρέπει να διακόπτουν τη λήψη της έπειτα από οκτώ εβδομάδες εάν δεν δουν βελτίωση της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας και της απορρέουσας από αυτήν δυσαρέσκειας.

Πόσο αποτελεσματικό είναι;

Το φάρμακο αξιολογήθηκε σε μελέτες με περισσότερες από 5.400 εθελόντριες, οι οποίες ταλαιπωρούνταν επί χρόνια από την HSDD. Οι μελέτες έδειξαν ότι παρέχει μετρίου βαθμού αύξηση της λίμπιντο, μείωση της δυσαρέσκειας από την έλλειψή της και αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας – αλλαγές που χαρακτηρίστηκαν ως αρκετά σημαντικές από τις γυναίκες.

Ωστόσο η εμπειρία από τα φάρμακα για τα σεξουαλικά προβλήματα των ανδρών έχει δείξει ότι η αποτελεσματικότητά τους αυξάνεται περαιτέρω όταν συνδυάζονται με επαρκή εξατομικευμένη ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών για το πρόβλημά τους από έναν επαγγελματία υγείας.

Τι παρενέργειες έχει;

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (παρατηρήθηκαν στο περίπου 10% των εθελοντριών) είναι ίλιγγος, κόπωση και ναυτία. Οι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι μείωση της αρτηριακής πίεσης (υπόταση) και απώλεια αισθήσεων (λιποθυμία).

Το φάρμακο θα κυκλοφορήσει με την προειδοποίηση σε πλαίσιο ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται με αλκοόλ ή με ορισμένα φάρμακα που λέγονται μέτριοι ή ισχυροί αναστολείς του CYP3A4 (συμπεριλαμβάνουν κάποια αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιμυκητιασικά κ.ά.), διότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτά και να αυξήσει τον κίνδυνο και τη σοβαρότητα της υπότασης και της λιποθυμίας.

Αντενδείκνυται επίσης στις γυναίκες με διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας.

Πότε θα κυκλοφορήσει;

Η εμπορική διάθεσή του στις ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου. Στην Ευρώπη δεν έχει ακόμα λάβει ανάλογη έγκριση.

Λέγεται ότι η έγκριση είναι αμφιλεγόμενη. Γιατί;

Τα θέματα που είχαν προκύψει ήταν δύο. Το ένα αφορούσε το κατά πόσον υπήρχαν επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του – πρόβλημα που επιλύθηκε με περισσότερες και μεγαλύτερες κλινικές μελέτες, στο πλαίσιο των οποίων 1.700 γυναίκες το έπαιρναν καθημερινά επί τουλάχιστον έξι μήνες και 850 το έπαιρναν καθημερινά επί τουλάχιστον έναν χρόνο.

Το δεύτερο θέμα ήταν ότι η έγκρισή του θα «ιατρικοποιήσει» ένα πρόβλημα που δεν επηρεάζεται μόνο από βιολογικούς παράγοντες, αλλά σχετίζεται στενά με ψυχολογικούς παράγοντες, με χαρακτηριστικά της σχέσης, με την κουλτούρα και με κοινωνικούς παράγοντες.

Οπως όμως συμβαίνει με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, ένα φάρμακο μπορεί να διευκολύνει την αντιμετώπιση ενός προβλήματος στο πλαίσιο μιας πολυπαραγοντικής θεραπευτικής προσέγγισης – αυτό ισχύει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εξάλλου, όπως συνέβη με τα φάρμακα της στύσης, έτσι και η κυκλοφορία της φλιμπανσερίνης θα ενθαρρύνει πολλές γυναίκες να πάψουν να υποφέρουν σιωπηρά και να μιλήσουν στον γιατρό τους για τη μειωμένη ερωτική επιθυμία – και αυτό είναι ένα τεράστιο όφελος.

 

Πηγή :  tanea.gr

Related Articles

Back to top button