Τι είναι η Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Δώσε προσοχή σε 4 απρόσμενα συμπτώματα

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια συνήθης πάθηση που επηρεάζει τη λειτουργία του οισοφάγου και του στομάχου.

Η παλινδρόμηση αποτελεί ένα από τα πιο συχνά καθημερινά προβλήματα και μπορεί να δημιουργήσει επιπλοκές όπως η οισοφαγίτιδα και ο οισοφάγος Barrett. Η θεραπεία της, όταν ειδικά δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, είναι η λαπαροσκοπική αποκατάσταση κατά Nissen και θολοπλαστική.

Το διάφραγμα αποτελεί ένα πανίσχυρο μυϊκό χιτώνα, ο οποίος χωρίζει το σώμα σε δύο διαμερίσματα: τον θώρακα και την κοιλιά. Ο ρόλος του πέρα από διαχωριστικός και προστατευτικός είναι και λειτουργικός διότι αποτελεί τον σημαντικότερο μυ της αναπνοής.

(ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η είναι κοινές παθήσεις πεπτικού συστήματος, τις οποίες πολλοί άνθρωποι βιώνουν από καιρό σε καιρό. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα ή παρεμβαίνουν με την καθημερινή ζωή του ατόμου, τότε η διάγνωση είναι χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα (αίσθημα καούρας στο στήθος και τον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση κλπ) υπάρχουν και μερικά, τα οποία σπανίως τα συνδυάζει κανείς με την ΓΟΠ.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση- 4 απρόσμενα συμπτώματα

  1. Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε: Το οξύ που υποτίθεται ότι παραμένει μόνο στο στομάχι σας είναι πιο πιθανό να διαφύγει προς τον οισοφάγο σας όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε, προκαλώντας αίσθημα καύσου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ανασηκώνουν το κεφάλι τους όταν ξαπλώνουν και ο λόγος που δεν πρέπει να τρώνε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.
  2. Πικρή γεύση στο στόμα: Μερικές φορές, όταν έχετε μια πικρή και πολύ όξινη γεύση στο στόμα, αυτό οφείλεται σε ποσότητα στομαχικών υγρών που ανέβηκαν μέχρι την στοματική κοιλότητα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι μόνο μετά από αυτό.
  3. Βραχνάδα στην φωνή: Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την βραχνάδα από την ΓΟΠ με κάποιο πρώιμο σύμπτωμα κρυολογήματος. Αν στομαχικά υγρά, τα οποία είναι πολύ όξινα, ανεβαίνουν συχνά προς τον οισοφάγο σας, τότε αυτός ερεθίζεται πολύ και μαζί τους ερεθίζονται σημαντικά και οι φωνητικές σας χορδές.
  4. Υπερβολική παραγωγή σάλιου: Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι το στόμα σας παράγει περισσότερο σάλιο από ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες βασίζεται στα ίδια νεύρα και διαδικασίες αντίδρασης, όπως όταν χρειάζεται να κάνετε έμετο. Είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να “ξεπλύνει” τον ερεθισμό στον οισοφάγο.

Τι συντελεί στη δημιουργία της γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Κάποιοι άνθρωποι γεννιούνται με αδύνατο Κατώτερο Οισοφαγικό Σφιγκτήρα. Σε άλλους, εντούτοις, λιπαρές και πικάντικες τροφές, κάποια είδη φαρμάκων, εφαρμοστά ρούχα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, πολύ έντονη άσκηση ή απότομες αλλαγές στην στάση του σώματος (απότομο σκύψιμο ή ξάπλωμα) μπορεί να προκαλέσουν ατονία του Κατώτερου Οισοφαγικού Σφιγκτήρα, δημιουργώντας έτσι παλινδρόμηση των οξέων.

Η διαφραγματοκήλη (κοινή ονομασία για την Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση) μπορεί να παρουσιάζεται σε πολλούς ασθενείς που υποφέρουν από Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, αλλά είναι πιθανόν να μην προκαλεί το σύμπτωμα της καούρας.

Πώς θεραπεύεται η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση

Η Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση γενικώς θεραπεύεται σε τρία στάδια:

Exit mobile version