Τα σημάδια υγείας που δίνει το έντερο από τα κόπρανα

Ποια σημάδια σου δίνει το και πως να τα ερμηνεύσεις; Ακόμα τι θα ήθελε ο γιατρός σου να γνωρίζεις;

Γιατί οι κενώσεις σου μυρίζουν ξαφνικά άσχημα; Ας είμαστε ρεαλιστές, κανενός τα κόπρανα δεν μυρίζουν σαν πασχαλιά, αλλά εάν έχεις παρατηρήσει ότι τα δικά σου τελευταία έχουν μία ακόμα πιο έντονη μυρωδιά, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σου.

«Η μυρωδιά των κοπράνων εξαρτάται πάντα από δύο πράγματα: τι τρως και τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερό σου», εξηγεί ο Larry Good, M.D., γαστρεντερολόγος συνδεδεμένος με τους .

Υπάρχουν 10 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που ζουν στην ανθρώπινη γαστρεντερική οδό.

Η μυρωδιά των κοπράνων δημιουργείται από τα αέρια που παράγονται στο έντερο όταν μη απορροφήσιμοι υδατάνθρακες (φυτικές ίνες) παθαίνουν ζύμωση εκεί. Οπότε, εάν τα κόπρανά σου μυρίζουν περισσότερο από το συνηθισμένο για μία ημέρα ή δύο, ηρέμησε: Πιθανότατα να πρόκειται για κάτι που έφαγες.

Αλλά τι συμβαίνει εάν η μυρωδιά αυτή δεν λέει να φύγει; Τότε καλό θα ήταν να μιλήσεις με το γιατρό σου, ειδικά αν έχουν αλλάξει και οι επισκέψεις σου στο μπάνιο.

Μπορεί να είναι ένα σημάδι για πολλά ζητήματα, από μία απλή αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποια τροφή ή το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μέχρι ένα πρόβλημα δυσαπορρόφησης θρεπτικών ουσιών, αιμορραγίας σε κάποιο σημείο του γαστρεντερικού σου σωλήνα ή μία σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.

Αν και πιθανότατα δεν απολαμβάνεις την ιδέα του να μιλάς στον γιατρό σου σχετικά με τις συνήθειές σου στο μπάνιο, μην φανείς ντροπαλή: Οι γιατροί τα έχουν ακούσει ξανά και ίσως εσύ πάρεις κάποιες πληροφορίες που μπορεί να σου σώσουν τη ζωή ή τουλάχιστον να βελτιώσουν την υγεία και την άνεσή σου δραματικά.

Τι θέλει να γνωρίζεις και ο γιατρός σου για το έντερό σου;

«Φυσικά, η αφόδευση αποτελεί μία φυσική ανάγκη και όλοι την κάνουμε, χωρίς να υπάρχει κάποιος σωστός ή λάθος τρόπος», λέει ο Larry Good, M.D., γαστρεντερολόγος. «Ο καθένας μας το κάνει διαφορετικά και κάποιοι άνθρωποι συνηθίζουν να έχουν κενώσεις πιο νερουλές– και αυτό μπορεί να μην είναι κάτι κακό», αναφέρει. Το κλειδί είναι να προσέχεις το τι είναι το φυσιολογικό για το δικό σου οργανισμό.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους γιατρούς είναι όταν αλλάζει το συνηθισμένο. Εάν, για παράδειγμα, τα κόπρανά σου εμφανίζονται αρκετά πιο χαλαρά σε σχέση με το συνηθισμένο-και δεν αλλάξει αυτό μέσα σε λίγες ημέρες, τότε έχει έρθει η ώρα να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Διαβήτη, Πεπτικών και Νεφρικών νοσημάτων αναφέρει ότι οι ενήλικες που παρουσιάζουν διάρροια για χρονικό διάστημα περισσότερο από δύο ημέρες θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια. Εάν έχεις πυρετό και παρατηρήσεις αίμα ή πύον στα κόπρανά σου, ίσως να πρέπει να καλέσεις το γιατρό σου ακόμα πιο σύντομα.

Τι είναι αυτό, όμως, που προκαλεί τη νέα αυτή πεπτική δυσφορία; Ο Good λέει ότι οι πιθανότητες είναι πολλές:

Exit mobile version