Τα online games μετά τα 50 βελτιώνουν την καθημερινότητα

 

 

Τα διαδικτυακά παιχνίδια που «γυμνάζουν» τη μνήμη και τη λογική σκέψη βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα, αλλά μόνο όταν ασχολείται κανείς με αυτά μετά τα 50 του χρόνια, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το King’s College του Λονδίνου (KCL) ανακάλυψαν ότι αυτού του είδους οι πνευματικές ασκήσεις διατηρούν το μυαλό «κοφτερό» και διευκολύνουν δραστηριότητας όπως τα ψώνια, το μαγείρεμα, η διαχείριση των οικονομικών και οι μετακινήσεις.

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Journal of Post-acute and Long Term Care Medicine» (JAMDA, συμμετείχαν επί έξι μήνες σχεδόν 7.000 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω, κανένας εκ των οποίων δεν αντιμετώπιζε προβλήματα μνήμης κατά την έναρξή της.

Σκοπός της μελέτης, η οποία είναι η μεγαλύτερη έως σήμερα του είδους, ήταν να αξιολογηθούν οι τυχόν επιδράσεις στις νοητικές λειτουργίες ενός «πακέτου» νοητικών παιχνιδιών.

Το πακέτο συμπεριλάμβανε τρία παιχνίδια λογικής (όπως η εξισορρόπηση βαρών σε μία τραμπάλα) και τρία παιχνίδια επίλυσης προβλημάτων (όπως η τοποθέτηση αριθμημένων πλακιδίων στη σειρά).

Οι εθελοντές χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έπρεπε να παίζει τα παιχνίδια επί 10 λεπτά τη φορά όσο συχνά ήθελαν, ενώ η άλλη έπρεπε απλώς να κάνει αναζητήσεις στο Ίντερνετ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Πριν από την έναρξη της μελέτης, καθώς και στους τρεις και στους έξι μήνες, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε μία σειρά καθιερωμένων τεστ νοητικών δεξιοτήτων για να καταγράψουν τυχόν διαφορές.

Όπως διαπίστωσαν, έπειτα από έξι μήνες οι εθελοντές που έπαιζαν τα παιχνίδια τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα είχαν ανιχνεύσιμες διαφορές στη σκέψη και τη λεκτική μάθηση.

Για τους εθελοντές ηλικίας άνω των 60 ετών, το όφελος αυτό «μεταφραζόταν» σε βελτιωμένες επιδόσεις στην διεκπεραίωση των βασικών, καθημερινών δραστηριοτήτων τους και έτσι σε βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας & Νευροεπιστήμης του KCL συνεχίζουν τη μελέτη τους, για να εξακριβώσουν εάν αυτές οι βελτιώσεις μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως άνοιας αργότερα στη ζωή.

tanea.gr

Related Articles

Back to top button