Συμβουλές για λιγότερους πόνους σε μέση και αυχένα

Δύο στους δέκα ενήλικες παρουσιάζουν ανά πάσα στιγμή πόνο στη μέση ή στον αυχένα, που περιορίζει την κινητικότητα και επηρεάζει την καθημερινότητά τους.

Ο και στον αυχένα είναι πολύ συνηθισμένος. Υπολογίζεται ότι το 60-80% των ενηλίκων θα εκδηλώσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους οσφυαλγία που θα επηρεάσει την καθημερινότητά τους. Αντίστοιχα, ποσοστό 20-70% των ενηλίκων θα παρουσιάσουν πόνο στον αυχένα με τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ανά πάσα στιγμή, εξ άλλου, το 15-20% των ενηλίκων πάσχουν από οσφυαλγία, ενώ ο προσβάλλει το 10-20%.

Οι αιτίες των πόνων αυτών είναι πολλές και διαφορετικές. Κυμαίνονται από κακή στάση του σώματος (π.χ. όταν σηκώνουμε κάτι βαρύ) και τραυματισμό έως εκφύλιση των σπονδύλων και λοιμώξεις.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να προστατεύσετε την μέση και τον αυχένα σας. Να τι συνιστά ο χειρουργός σπονδυλικής στήλης Δρ. Μάριος Λυκίσσας, διευθυντής της Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του θεραπευτηρίου Metropolitan.

Στο γραφείο

Κατά την οδήγηση

Στα ταξίδια

Ο ύπνος

Στον τρόπο ζωής

Πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Εάν αναπτυχθεί πόνος στη μέση ή πόνος στον αυχένα σας, φρόνιμο είναι να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας, αλλά όχι να ακινητοποιηθείτε στο κρεβάτι. Εάν θέλετε να πάρετε φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευθείτε πρώτα έναν γιατρό.

Εάν ο πόνος στη μέση ή ο πόνος στον αυχένα επιμείνει επί περισσότερο από δύο εβδομάδες, πρέπει οπωσδήποτε να τον αξιολογήσει ο ειδικός ιατρός. Αν, όμως, ο πόνος συνοδευτεί από μούδιασμα ή πόνο στα χέρια ή στα πόδια, πηγαίνετε επειγόντως στον ορθοπεδικό ιατρό, συνιστά ο κ. Λυκίσσας. Είναι απαραίτητο να σας εξετάσει για να αποκλειστούν αίτια όπως:

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Exit mobile version