Συχνό πλύσιμο χεριών: Πώς θα προστατέψετε τα χέρια σας από την ξηροδερμία

Το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι ένα από τα όπλα μας στη μάχη με τις ιώσεις.

Τα καθαρά χέρια μπορούν να περιορίσουν τη διασπορά των παθογόνων μικροοργανισμών μεταξύ των ανθρώπων.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται:

Αντίστοιχα, όταν δεν μπορεί κάποιος να πλύνει τα χέρια του, πρέπει να τα απολυμαίνει με αντισηπτικό διάλυμα που θα περιέχει τουλάχιστον 60% αλκοόλη, γιατί η χρήση του αντισηπτικού μπορεί να μειώσει γρήγορα τον αριθμό των μικροβίων στα χέρια μας.

Όπως και αν καθαρίσετε τα χέρια σας πάντως, έχει μεγάλη σημασία να τα προστατεύσετε από την ξηρότητα. Τόσο το συχνό σαπούνισμα όσο και τα απολυμαντικά μπορεί να προκαλέσουν ή ακόμα και πιο δυσάρεστες καταστάσεις, όπως οξείες μορφές δερματίτιδας.

Το σαπούνι και το νερό απομακρύνουν από τα χέρια τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις ακαθαρσίες, αλλά ταυτοχρόνως αφαιρούν το φυσιολογικό, προστατευτικό σμήγμα, δηλαδή το λίπος.

Αντίστοιχα, τα αλκοολούχα αντισηπτικά των χεριών οδηγούν στην ξηροδερμία κυρίως όταν είναι κακής ποιότητας ή/και όταν χρησιμοποιούνται από άτομα με ευαισθησία στο δέρμα.

Η πολύ συχνή χρήση αντισηπτικών, όμως, μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως εντονότατη ξηροδερμία ή έκζεμα, που μπορεί να συνοδεύεται από λύση της συνέχειας του δέρματος, δηλαδή από «σκασίματα» ή ακόμα και μικρές πληγές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, πρέπει να ακολουθείτε τα εξής:

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Exit mobile version