Το στρες μπορεί να καταστρέφει τη διατροφή μας

 

Το μπορεί να υπονομεύει την υγιεινή διατροφή, διότι όταν τα πράγματα δυσκολεύουν η εγγενής τάση μας είναι να αναζητάμε παρηγοριά σε ένα γλυκό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, στην Ελβετία, προκάλεσαν στρες σε 29 εθελοντές, ζητώντας τους να βουτήξουν το χέρι τους σε παγωμένο νερό για τρία λεπτά.

Στη συνέχεια τούς πρόσφεραν μία επιλογή από δύο ανθυγιεινά σνακ (κέικ ή ντόνατς) και δύο υγιεινά (μία μπανάνα ή λίγο μπρόκολο), συνιστώντας τους να προτιμήσουν το υγιεινό αλλά προσθέτοντας πως είναι ελεύθεροι να διαλέξουν ό,τι θέλουν.

Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν ότι και οι 29 εθελοντές επέλεξαν μία από τις δύο ανθυγιεινές επιλογές.

Πριν και μετά το στρεσογόνο ερέθισμα οι ερευνητές τους υπέβαλλαν επίσης σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου, οι οποίες έδειξαν ότι μετά από αυτό έδειχναν να έχουν χάσει τον αυτοέλεγχό τους.

«Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, διότι τα μετρίως στρεσογόνα γεγονότα, σαν κι αυτό που ασκήσαμε στους εθελοντές μας, είναι πολύ συνηθισμένα στην καθημερινότητά μας και ως φαίνεται επηρεάζουν τον αυτοέλεγχο πολύ συχνά και σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τοντ Χάρε, καθηγητής στο Τμήμα Νευροοικονομικίας του πανεπιστημίου.

Η νευροοικονομία είναι η επιστήμη που συνδυάζει αρχές της οικονομίας, της νευροεπιστήμης και της ψυχολογίας για να καθορίσει πως λαμβάνουμε τις οικονομικές αποφάσεις μας.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν εάν μερικοί από τους παράγοντες (όπως η κοινωνική στήριξη και η άσκηση) που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις συνέπειες του σοβαρού στρες, μπορεί να αναχαιτίσουν τις επιπτώσεις και του μέτριου.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neuron».

tanea.gr

Related Articles

Back to top button