Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Συμπτώματα και τι να κάνουν όσοι νιώθουν διαρκώς κουρασμένοι

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Συμπτώματα και τι να κάνουν όσοι νιώθουν διαρκώς κουρασμένοι

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια πολύπλοκη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν μπορεί να εξηγηθεί με οποιαδήποτε υποκείμενη παθολογική κατάσταση. Η κόπωση μπορεί να επιδεινωθεί με την σωματική ή πνευματική δραστηριότητα, αλλά δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση.

Η αιτία πίσω από το είναι ουσιαστικά άγνωστη, αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες, που κυμαίνονται από ιογενείς λοιμώξεις μέχρι και ψυχολογικό στρες. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης θα μπορούσε να προκληθεί από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Δεν υπάρχει, επίσης, κάποια ενιαία εξέταση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης. Μπορεί να χρειαστεί μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα υγείας που έχουν παρόμοια συμπτώματα. Η θεραπεία για το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης επικεντρώνεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης έχει οκτώ βασικά συμπτώματα συν το κεντρικό σύμπτωμα που δίνει στον όρο το όνομά του:

  1. Κόπωση
  2. Απώλεια μνήμης, ή συγκέντρωσης
  3. Πονόλαιμος
  4. Διόγκωση των λεμφαδένων στον λαιμό, ή στις μασχάλες σας
  5. Ανεξήγητος μυϊκός πόνος
  6. Πόνος που μοιάζει να “κινείται” από την μία άρθρωση στην άλλη χωρίς να υπάρχει οίδημα, ή ερυθρότητα στο σημείο
  7. Πονοκέφαλος νέου τύπου και έντασης
  8. Ύπνος που δεν είναι αναζωογονητικός
  9. Ακραία εξάντληση που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες μετά από κάποια σωματική, ή πνευματική άσκηση

Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Η κόπωση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα πολλών ασθενειών, όπως λοιμώξεις ή ψυχολογικές διαταραχές. Σε γενικές γραμμές, δείτε το γιατρό σας εάν έχετε επίμονη, ή υπερβολική κόπωση.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Τι μπορείτε να κάνετε

  • Μειώστε το στρες: Κάντε ένα πλάνο για την αποφυγή ή τον περιορισμό της υπερπροσπάθειας και του συναισθηματικού στρες. Επιτρέψτε στον εαυτό σας χρόνο κάθε μέρα για να χαλαρώσετε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθετε να λέτε “όχι” χωρίς να νιώθετε ενοχές.
  • Βελτίωση στις συνήθειες ύπνου: Προσπαθήστε να πηγαίνετε στο κρεβάτι για ύπνο και να σηκώνεστε τις ίδιες ώρες κάθε μέρα. Περιορίστε τη διάρκεια του ύπνου μέσα στην ημέρα και αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και τη νικοτίνη.
  • Βρείτε τον ρυθμό σας: Κρατήστε τη δραστηριότητά σας σε ένα ισορροπημένο επίπεδο. Αν καταπονήστε πολύ στις “καλές” ημέρες σας, οπότε και νιώθετε ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια, τότε θα έχετε και περισσότερες “κακές” ημέρες, όπου θα νιώθετε ότι πονάτε παντού και είστε πολύ κουρασμένοι χωρίς λόγο.

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Πιθανές επιπλοκές

Πιθανές επιπλοκές του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνουν:

  • Κατάθλιψη
  • Κοινωνική απομόνωση
  • Περιορισμοί στον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα
  • Πολλές απουσίες από την εργασία σας και αυξημένος κίνδυνος απόλυσης

 

www.iatropedia.gr

 

Related Articles

Back to top button