Σαλάτα με παντζάρι και φέτα

Σαλάτα με παντζάρι και φέτα

Παντζάρι- οι ευεργετικές του ιδιότητες

Το παντζάρι αποτελεί ένα ακόμη «φάρμακο» της φύσης, που βοηθά εναντίον πολλών παθήσεων και είναι ευεργετικό για την υγεία μας.

Επιστημονικές έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τα παντζάρια, έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική για τον οργανισμό μας. Τα παντζάρια είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, νιτρικά άλατα, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη C και φυτοθρεπτικά συστατικά όπως η βετανίνη και η βουλγαξανθίνη – το αντιοξειδωτικό που δίνει στα παντζάρια το βαθύ κόκκινο χρώμα τους. Ως εκ τούτου, τα παντζάρια μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι σε αρκετές ασθένειες και συμβάλλουν στην αποφυγή φαρμακευτικής αγωγής.

Ενίσχυση της αντοχής

Μείωση της αρτηριακής πίεσης

Μείωση της χοληστερίνης

Μείωση του ρίσκου καρδιαγγειακών παθήσεων

Αποτρέπουν την οστεοπόρωση

Βοηθούν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων

Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Φέτα (τυρί)

Η φέτα είναι είδος τυριού στην άλμη, τις ρίζες της οποίας τις βρίσκουμε χιλιάδες χρόνια πριν στην Αρχαία Ελλάδα. Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα προβάτου ή αιγοπρόβειο, δηλαδή μείγμα με έως 30% γάλα γίδας .

Η γεύση της φέτας είναι αλμυρή και αποθηκεύεται σε υγρό άλμης ή ξινόγαλου για περίπου 3 μήνες. Από τη στιγμή που απομακρυνθεί από την άλμη, η φέτα χάνει όλα τα υγρά της και γίνεται πιο συμπαγής.

Η φέτα έχει άσπρο χρώμα ενώ αποθηκεύεται συνήθως σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια. Η ποικιλία αλλάζει ανάλογα και με την σκληρότητα του τυριού. Έτσι λοιπόν μπορούμε να την βρούμε από σκληρή έως και πολύ μαλακή μορφή. Αναλόγως διαφέρει και η γεύση. Το λίπος που περιέχεται κυμαίνεται από 30% έως 60%, ενώ ο μέσος όρος είναι γύρω στο 45%.

Σαλάτα με παντζάρι και φέτα- Υλικά

2 παντζάρια
Μισή κούπα χοντροτριμμένη φέτα
1 μαρούλι ή άισμπεργκ
3 κουταλιές χοντροκομμένα καρύδια
2 κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι μέλι
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα παντζάρια για 40 λεπτά και μόλις είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν για να τα κόψουμε σε κύβους.
Κόβουμε σε λωρίδες το μαρούλι ή το άισμπεργκ και το βάζουμε σε σαλατιέρα. Από πάνω ρίχνουμε το παντζάρι, το καρύδι και την φέτα.
Χτυπάμε μαζί το ελαιόλαδο, το μέλι, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε με αυτό τη σαλάτα.

govastileto.gr, clickatlife.gr, el.wikipedia.org

Related Articles

Back to top button