Ρινικό διάφραγμα & επέμβαση; Ποιες είναι οι καινούργιες τεχνικές;

113710


Μιλώντας για ρινικό διάφραγμα, εννοούμε το χώρισμα, το οποίο αποτελείται από το χόνδρινο και το οστέινο μέρος, διαχωρίζοντας τη μύτη σε δύο τμήματα. Όσο το παιδί ψηλώνει και αναπτύσσεται, το ίδιο κάνει και το διάφραγμα, το οποίο διαμορφώνεται πλήρως στην ηλικία των 18 ετών.

Εξαιτίας κάποιου τραυματισμού ή από φυσικά αίτια, μπορεί το ρινικό διάφραγμα να είναι σκολιωτικό, προκαλώντας άσχημες επιπτώσεις στο άτομο, αφού η διαδικασία της αναπνοής δεν είναι εντελώς ελεύθερη. Συγκεκριμένα, το ρινικό διάφραγμα, όταν είναι στραβό:

  • Γίνεται εμπόδιο στην αναπνοή, προκαλώντας δύσπνοιες ή το αίσθημα κούρασης μέσα στη μέρα.
  • Είναι η αιτία ροχαλητού κατά την διάρκεια του ύπνου
  • Προκαλεί ιγμορίτιδες, ωτίτιδες και έντονο πονοκέφαλο

Επιδιόρθωση

Η επέμβαση στο διάφραγμα μύτης  πραγματοποιείται από τον ωρλ, διαρκεί μισή ώρα και ο ασθενής λαμβάνει ολική αναισθησία. Στο εσωτερικό της μύτης πραγματοποιείται μία τομή από την οποία ο χειρουργός με ειδικά εργαλεία αφαιρεί κάποια τμήματα για να ευθειάσει το διάφραγμα της μύτης.

Μετά την επέμβαση

Loading...

Μόλις η εγχείρηση τελειώσει, τοποθετούνται μικρά ταμπόν, τα οποία μετά από 24 περίπου ώρες αφαιρούνται. Μετά από 3-4 μέρες μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στην εργασία του, ενώ είναι καλό για 10 μέρες τουλάχιστον να αποφεύγει την σωματική άσκηση.

Πλαστική ρινικού διαφράγματος με φύλλο PDS

Αν το άτομο επιθυμεί να κάνει και πλαστική, πρέπει η διαδικασία να γίνει σωστά ενισχύοντας το σχήμα, το ύψος και την κλίση της. Μελέτες έχουν δείξει ότι είναι καλό αρκετά μέρη του χόνδρου να παραμένουν στην μύτη, αφού όπως έχει παρατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου νέες εστίες αναπτύσσονται στα κενά που υπάρχουν στο διάφραγμα. Όλα αυτά τα μέρη μπορούν να συρραφούν στο φύλλο PDS, δίνοντας την ευκαιρία στον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο να διαμορφώσει ένα ολοκαίνουργιο διάφραγμα.

Πως θα επιλέξετε τον χειρουργό που θα σας αναλάβει;

  • Είναι σημαντικό η επέμβαση να είναι εξατομικευμένη σε εσάς και στα χαρακτηριστικά του προσώπου σας. Έτσι το αποτέλεσμα θα είναι φυσικό!
  • Δώστε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία σας με τον ωρλ και συζητήστε διεξοδικά μαζί του για την πορεία της επέμβασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επέμβαση μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα της ΩΡΛ Αργυρώς Κυπραίου.

Γ.Μ.

loading...
loading...