Ψυχοκινητική ανάπτυξη παιδιού 1-2 ετών: Η αντιφατική συμπεριφορά και ο τρόπος αντιμετώπισής της

ού 1-2 ετών: Η αντιφατική συμπεριφορά και ο τρόπος αντιμετώπισής της.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους η συμπεριφορά του παιδιού αποσκοπεί σε μεγάλο βαθμό στο να τραβά την προσοχή σας.

Αυτό θα προσπαθεί να το κάνει κλαίγοντας, χτυπώντας ή κάνοντας άλλα πράγματα που ξέρει ότι απαγορεύονται. Όταν τα καταφέρνει, θα δείχνει την ικανοποίησή του χαμογελώντας ή απλώς γελώντας.

Τα δίχρονα παιδιά μοιάζουν να είναι πολύ αρνητικά και η αγαπημένη τους λέξη φαίνεται πως είναι το «όχι». Πρόκειται για μεταβατικό στάδιο μεταξύ της βρεφικής και της παιδικής ηλικίας, στη διάρκεια του οποίου το παιδί σας θα προσπαθεί να επιβεβαιώσει την ανεξαρτησία του.

Θα θέλει να τα κάνει όλα αμέσως και συχνά θα απαιτεί την τήρηση ειδικής ρουτίνας. Η διάθεσή του μπορεί να αλλάζει συχνά και τα συναισθήματά του ίσως κυμαίνονται από ακραίες εκδηλώσεις αγάπης μέχρι εκρήξεις θυμού.

Ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθείτε τη διάθεσή του παιδιού σας όταν επιδεικνύει αυτό το είδος αρνητικής συμπεριφοράς.

Αν δεν του δώσετε την ευκαιρία να είναι ανεξάρτητο σε αυτό το στάδιο , αυτή η πρώιμη αντίσταση μπορεί να οδηγήσει σε έντονα αρνητική συμπεριφορά.

Σε πολύ θετικότερο επίπεδο, τα δίχρονα παιδιά γίνονται πολύ πιο συνεργάσιμα στο παιχνίδι. Το παιχνίδι με ένα ενήλικα διδάσκει το παιδί πώς να είναι κοινωνικά συνεργάσιμο, αρκεί ο ενήλικας να είναι υπομονετικός και να του δείχνει πώς να μοιράζεται. Το παιδί σας θα μάθει να μοιράζεται αν μοιράζεστε κι εσείς πράγματα μαζί του. Βαθμιαία, θ΄αρχίσει να μοιράζεται με τα άλλα παιδιά στο παιχνίδι, αν και στην αρχή τα άλλα παιδιά μπορεί να μην είναι πρόθυμα να μοιράζονται.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιμείνει και μη σταματάτε να του δίνετε εσείς το παράδειγμα.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  Mothersblog.gr

Related Articles

Back to top button