Πώς να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία των γιορτών!!!

Δεν είναι τυχαίο που η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποκαλείται εορταστική περίοδος αφού υποτίθεται πως αυτή είναι η πιο χαρούμενη εποχή του χρόνου.

Και όμως πολλοί αυτή την εποχή βιώνουν αρνητικά συναισθήματα και που συχνά αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης.Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως η εμφάνιση αυτών των αρνητικών συναισθημάτων την περίοδο των εορτών, μπορεί ναπροκληθεί από μια πληθώρα παραγόντων και είναι πολύ σημαντικό να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που μας προκαλεί μελαγχολία στις εορτές, ώστε να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Οι παράγοντες που οδηγούν στη μελαγχολία των εορτών είναι κυρίως οι ακόλουθοι.

Ψυχοκοινωνικοί Παράγοντες

Οικονομικοί Παράγοντες

Οργανικοί Παράγοντες

Tips για την αντιμετώπιση της μελαγχολίας των γιορτών

Το κλειδί που θα μας ανοίξει για να βγούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι να αναγνωρίσουμε ποιοι από τους παραπάνω παράγοντες ενεργοποιούν σε μας την «μελαγχολία» και να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα άγχους και θλίψης τροποποιώντας το σκεπτικό μας, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους.

Στόχος θα πρέπει να είναι να χαρούμε τις γιορτές για αυτό που μπορούμε να ζήσουμε και όχι για αυτό που ιδανικά θα θέλαμε να ζήσουμε. Ας γίνει μια προσπάθεια να βγάλουμε από την κάθε γιορτινή στιγμή το καλύτερο δυνατό.

Η χαρά των γιορτών κρύβεται στην ευχαρίστηση μικρών απολαύσεων και στιγμών που ο καθένας μπορεί να προσπαθήσει να βιώσει ανεξάρτητα από τους ψυχοκοινωνικούς, οικονομικούς και οργανικούς παράγοντες. Είναι σημαντικό με τον τρόπο σκέψεως μας να δίνουμε αξία στα πράγματα όχι για αυτό που είναι ή θα θέλαμε να είναι αντικειμενικά αλλά για αυτό που θα μπορούσαν να σημαίνουν συναισθηματικά για μας και τους δικούς μας ανθρώπους.

Πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν για να αποφύγετε την μελαγχολία των γιορτών:

ΠΗΓΗ: govastileto.gr

Exit mobile version