Πώς διευκολύνει η γυμναστική το αδυνάτισμα

Η γυμναστική μπορεί να βοηθά στον έλεγχο του σωματικού βάρους και να προστατεύει από τον διαβήτη βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων του λίπους να καίνε θερμίδες, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται στο ότι διεγείρει τα επίπεδα μιας ορμόνης που λέγεται ιρισίνη και παράγεται κατά την άσκηση. Η ορμόνη αυτή, ως φαίνεται, βοηθά το λευκό λίπος να μετατρέπεται στο μεταβολικά ενεργό καφέ λίπος, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ιρισίνη που πήρε το όνομά της από τη θεά Ιριδα των αρχαίων Ελλήνων, εμφανίσθηκε στην επιστημονική βιβλιογραφία το 2012, όταν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» μελέτη που έδειξε ότι οι μύες ποντικών που γυμνάζονταν παρήγαν την έως τότε άγνωστη ορμόνη.

Από εκεί έμπαινε στην κυκλοφορία του αίματος και έφθανε σε άλλους ιστούς, ιδίως στον λιπώδη, όπου ενεργοποιούσε μια αλληλουχία βιοχημικών διεργασιών οι οποίες ωθούσαν τα κύτταρα του λευκού λίπους να μετατραπούν σε κύτταρα καφέ λίπους.

Το καφέ λίπος παίρνει την ονομασία από το χρώμα του και είναι μεταβολικά ενεργό, δηλαδή καίει θερμίδες. Είναι γνωστό ότι υπάρχει σε αφθονία στα μωρά και εν συνεχεία μειώνεται ραγδαία, χωρίς όμως να εξαφανίζεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι στους ενηλίκους συμβάλλει στην προστασία από τον τύπου 2 διαβήτη, ρυθμίζοντας τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στον οργανισμό.

Στη μελέτη του 2012 οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει πως όταν έκαναν εγχύσεις ιρισίνης σε ζωντανά ποντίκια, όχι μόνο μετατρεπόταν το λευκό λίπος τους σε καφέ, αλλά δεν πάχαιναν ακόμα κι αν έτρωγαν πολλά λιπαρά και θερμίδες.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν, όμως, μερικοί επιστήμονες αμφισβήτησαν αν η ιρισίνη επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τους ανθρώπους, ενώ κάποιοι αμφισβήτησαν και την ίδια την ύπαρξή της. Ωστόσο πέρυσι η ίδια επιστημονική ομάδα δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» νέα μελέτη, που έδειξε ότι η ιρισίνη υπάρχει σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό των ανθρώπων που δεν γυμνάζονται και σε υψηλά σε όσους ασκούνται συστηματικά.

Τα ερωτηματικά όμως για τα δυνητικά οφέλη της στο σωματικό βάρος των ανθρώπων εξακολούθησαν να υπάρχουν.

Η νέα έρευνα

Ετσι, για τη νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Φυσιολογίας – Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού» ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Φλόριδας έκαναν πειράματα με λευκό λίπος από γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε εγχείρηση μείωσης στήθους και με καφέ λίπος από ασθενείς που έκαναν εγχείρηση για καρκίνο του νεφρού (το περισσότερο καφέ λίπος των ενηλίκων βρίσκεται γύρω από τους νεφρούς).

Οι ερευνητές εμβάπτισαν όλα τα κύτταρα επί τέσσερις ημέρες σε ανθρώπινη ιρισίνη, ελέγχοντας τακτικά τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που υποδηλώνουν ότι τα λευκά λιπώδη κύτταρα μετατρέπονται σε καφέ.

Οπως διαπίστωσαν, σύντομα άρχισε αύξηση αυτών των ουσιών καθώς τα λευκά λιπώδη κύτταρα μετατρέπονταν σε καφέ, ενώ ταυτοχρόνως η ορμόνη εμπόδιζε τη δημιουργία νέων λευκών λιπωδών κυττάρων.

Αντιθέτως, δεν φάνηκε να επηρεάζει τα κύτταρα του καφέ λίπους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ισχυρά ότι η ιρισίνη ωθεί το λευκό λίπος του σώματος να μετατραπεί σε καφέ, καταστέλλοντας ταυτοχρόνως την ανάπτυξη νέου λευκού λίπους» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λι-Γιουν Γιανγκ, καθηγήτρια Αιματολογίας – Παθολογίας στη Φλόριδα. «Τα ευρήματα αυτά εξηγούν σε κυτταρικό επίπεδο πώς θα μπορούσε να συμβάλει η γυμναστική στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους».

Η δρ Γιανγκ πρόσθεσε πως θα πρέπει να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα σε ανθρώπους ώστε να θεωρηθούν οριστικά, αλλά μέχρις ότου συμβεί αυτό «συνιστώ σε όλους να γυμνάζονται όσο περισσότερο μπορούν, διότι έως τώρα δεν έχει βρεθεί να βλάπτει με κάποιο τρόπο τον οργανισμό». Αρκεί να συμβουλευθείτε πρώτα τον γιατρό σας.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button