Πορτοκάλια και λεμόνια μειώνουν τις συνέπειες της παχυσαρκίας

 

 

Τα εσπεριδοειδή δεν είναι πλούσια μόνο σε βιταμίνη C αλλά και σε τρεις άλλες ουσίες οι οποίες μπορεί να εμποδίζουν την ανάπτυξη των «νοσημάτων της παχυσαρκίας», σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, οι φλαβανόνες εσπεριδίνη, εριοσιτρίνη και εριοδικτυόλη που υπάρχουν σε πορτοκάλια, κίτρα και λεμόνια μπορεί να δρουν προστατευτικά εναντίον της καρδιοπάθειας, της ηπατοπάθειας και του διαβήτη που είναι πιθανότερα στα παχύσαρκα άτομα.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ομάδα 50 μη-γενετικά τροποποιημένων ποντικιών, τα οποία χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες. Η πρώτη ομάδα τρεφόταν φυσιολογικά, η δεύτερη με πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα (όπως είναι η κλασική, δυτικού τύπου διατροφή) και οι επόμενες τρεις με το ίδιο πλούσιο σε λιπαρά διαιτολόγιο αλλά εμπλουτισμένο με μία από τις τρεις φλαβανόνες.

Έπειτα από ένα μήνα, τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν σημαντική αύξηση μίας ομάδας μορίων που λέγονται ουσίες που αντιδρούν με το θειοβαρβιτουρικό οξύ (TBARS) και αποτελούν δείκτη του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό.

Η αύξηση των TBARS ήταν 80% στο αίμα τους και 57% στο ήπαρ τους, σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν φυσιολογικά.

Ωστόσο, στα ποντίκια που έτρωγαν την εμπλουτισμένη παχυντική διατροφή παρατηρήθηκεμείωση στα επίπεδα των TBARS έως και 64%, αναλόγως με την φλαβανόνη που περιείχε το διαιτολόγιό τους. Επιπλέον, όσα είχαν φάει εσπεριδίνη και εριοδικτυόλη είχαν μειωμένη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και λιγότερες βλάβες στο ήπαρ τους.

Το οξειδωτικό στρες είναι μία κατάσταση που βλάπτει τα κύτταρα και πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σάο Πάουλο (UNESP) στη Βραζιλία και παρουσιάσθηκε στο 252ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι παρότι η κατανάλωση εσπεριδοειδών από μόνη της δεν αρκεί για να αποτρέψει την παχυσαρκία όταν κάποιος τρώει ανθυγιεινά, ίσως μειώνει τον κίνδυνο ή έστω καθυστερεί την εκδήλωση των παρεπομένων της, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Θαΐς Σέζαρ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διατροφής στο Τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών του UNESP.

«Οι φλαβανόνες δεν φαίνεται να ευνοούν την απώλεια βάρους, αλλά ακόμα και χωρίς αυτήν ωφελούν την υγεία, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τις ηπατικές βλάβες, ελαττώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα και χαμηλώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης», είπε.

Και πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα της προγραμματίζει μελέτες και σε ανθρώπους.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button