Πονόλαιμος το φθινόπωρο: Πως να τον αντιμετωπίσετε

Πονόλαιμος το φθινόπωρο: Πως να τον αντιμετωπίσετε

Το φθινόπωρο χτυπάει σιγά σιγά το τζάμι και οι πρώτες ψιχάλες θολώνουν το καλοκαιρινό τοπίο. Οι βραδινές ψύχρες έχουν διαδεχθεί πια τις μαγευτικές νύχτες του καλοκαιριού και δυστυχώς οι πρώτες ιώσεις της σεζόν είναι προ των πυλών. Οι περισσότερες από αυτές ξεκινάνε με ένα απλό αλλά ενοχλητικό πονόλαιμο.

 

γράφει ο0 Μιχάλης Ρηνιώτης, φαρμακοποιός

Ξηρός λαιμός, βραχνάδα και έντονο αίσθημα «γδαρσίματος» είναι τα πλέον συνηθισμένα και ενοχλητικά συμπτώματα του πονόλαιμου.

Πώς θα απαλύνετε τα συμπτώματα :
-Πίνετε ζεστά ροφήματα, καθώς τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή του λαιμού, με αποτέλεσμα να περιορίζουν τον πόνο. Επίσης βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από τη μύτη ή το στόμα.
Το ζεστό τσάι με μέλι και λεμόνι είναι μια προτεινόμενη σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο.
-Πίνετε φρεσκοστυμμένες πορτοκαλάδες. Το πορτοκάλι είναι φυσική πηγή βιταμίνης C, η οποία, ως αντιοξειδωτικός παράγοντας ,ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην ανάρρωσή του. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα, αλλά σίγουρα θα σας ωφελήσει. Γι΄αυτό καλό θα είναι να συνεχίσετε να καταναλώνετε φυσικό χυμό πορτοκαλιού και αφού αναρρώσετε.
-Μην καταναλώνετε κρύες ή καυτερές τροφές
-Να κοιμάστε αρκετά και να τρέφεστε υγιεινά
-Χρησιμοποιείστε για άμεση ανακούφιση το νέο spray για το λαιμό χωρίς αντιβίωση που είναι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους ακόμα και για παιδιά άνω των 4 χρονών.

Η λυσοζύμη, είναι ένα ένζυμο με βακτηριοκτόνο δράση, που εμφανίζεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος της βλεννογόνου και αποτρέπει την προσκόλληση των βακτηρίων στο φάρυγγα. Ο μάραθος, δρα ως ασπίδα απέναντι στο κρυολόγημα και το βήχα, κατευνάζει το αναπνευστικό σύστημα και διευκολύνει την αποβολή εκκρίσεων.

Επίσης:

-Χρησιμοποιήστε συσκευή ατμού ή υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας
-Αποφύγετε οπωσδήποτε το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα
-Μην παίρνετε μόνοι σας και χωρίς ιατρική συνταγή αντιβίωση , γιατί με αυτόν τον τρόπο αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων.
-Αερίστε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.
-Συνιστάται προσοχή σε κλειστούς χώρους, συχνή πλύση των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων.

Αν τα συμπτώματα επιμένουν, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

 

www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button