Πονοκέφαλος: Πότε μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό και πότε πρέπει να συμβουλευθούμε τον γιατρό μας

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι παθαίνουν πονοκέφαλο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις είναι σοβαρός. Πρέπει όμως να ξέρουμε ποιες είναι αυτές.

Ο είναι κάτι παραπάνω από συνηθισμένος. Οι περισσότεροι από εμάς τον εκδηλώνουμε, κατά κανόνα πολλές φορές στη ζωή μας. Συνήθως, όμως, είναι μόνο ένα σύμπτωμα που θα καταπραϋνθεί με φάρμακα ή ξεκούραση.

Όταν όμως ο πονοκέφαλος είναι σοβαρός ή ασυνήθιστος, μοιραία αναρωτιέται κανείς μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Μπορεί άραγε να έχει πάθει εγκεφαλικό ή έχει έναν όγκο ή θρόμβο στο κεφάλι;

Είναι σημαντικό να ξέρουμε πότε πρέπει να συμβουλευθούμε  τον γιατρό μας για τον πονοκέφαλο που νιώθουμε.

Που οφείλεται ο πονοκέφαλος

Υπάρχουν περισσότεροι από 300 τύποι κεφαλαλγίας, όπως λέγεται ιατρικά ο πονοκέφαλος. Μόνο όμως στο 10% από αυτούς είναι γνωστή η αιτία. Οι υπόλοιπες αποκαλούνται πρωτοπαθείς ή ιδιοπαθείς κεφαλαλγίες, δηλαδή αγνώστου αιτιολογίας.

Οι τρεις συχνότεροι τύποι πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τάσεως, η ημικρανία και η κεφαλαλγία από τα ιγμόρεια (λόγω ιγμορίτιδας). Οι πιο συνηθισμένες αιτίες κεφαλαλγίας τάσεως ή ημικρανίας είναι:

Βέβαια, υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες. Η κεφαλαλγία τάσεως, π.χ., μπορεί να προκληθεί από την έλλειψη καφεΐνης, τις αλλαγές του καιρού κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις, εξ άλλου, η αιτία είναι συνδυασμός παραγόντων.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Όπως προαναφέρθηκε, τον πονοκέφαλο συνήθως μπορούμε να τον διαχειριστούμε μόνοι μας. Μερικές φορές όμως πρέπει να συμβουλευθούμε αμέσως έναν γιατρό, διότι ο πονοκέφαλος μπορεί να υποκρύπτει κάτι σοβαρό.

Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να πρόκειται για δευτεροπαθή κεφαλαλγία. Δυνητικά ύποπτα συμπτώματα είναι τα εξής:

Άμεση ιατρική συμβουλή απαιτείται και όταν ο πονοκέφαλος συνοδεύεται:

Επιπλέον, πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό όταν η κεφαλαλγία σας:

Τέλος, ιατρικό έλεγχο χρειάζονται οι πονοκέφαλοι που εκδηλώνονται σε ασθενείς με καρκίνο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Exit mobile version