Πιο γόνιμες οι γυναίκες μετά την αφαίρεση των αμυγδαλών

 

Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών ή της σκωληκοειδούς απόφυσης σε νεαρή ηλικία μπορεί να έχουν μεγαλώνοντας περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιπλέον η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί πιο εύκολα απ’ ό,τι στις συνομήλικές τους οι οποίες δεν είχαν χειρουργηθεί.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν που οφείλεται η συσχέτιση, αλλά εικάζουν ότι ίσως η επίμονη φλεγμονή που οδηγεί στις επεμβάσεις αυτές επηρεάζει τη φλεγμονή και σε άλλα τμήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών και της μήτρας.

Πιστεύουν επίσης ότι τα νέα ευρήματα είναι καθησυχαστικά για όσες γυναίκες φοβούνται ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα και η σκωληκοειδεκτομή που ακολούθησε μπορεί να έχουν πλήξει τη γονιμότητά τους.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Fertility and Sterility», πραγματοποιήθηκε σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο εθελόντριες. Οι 54.675 είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή, οι 112.607 αμυγδαλεκτομή, οι 10.340 είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις, και οι 355.244 δεν είχαν κάνει καμία.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές στη διάρκεια μιας 15ετίας στις γυναίκες αυτές καταγράφηκαν περισσότερες από 251.000 εγκυμοσύνες. Τα υψηλότερα ποσοστά (59,7%) καταγράφηκαν σε όσες είχαν κάνει και τις δύο εγχειρήσεις, ενώ σε όσες είχαν αφαιρέσει την σκωληκοειδή απόφυση ήταν 54,4%, σε όσες είχαν βγάλει τις αμυγδαλές τους ήταν 53,4% και σε όσες δεν είχαν χειρουργηθεί ήταν 43,7%.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή είχαν 34% περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης, απ’ ό,τι όσες δεν είχαν χειρουργηθεί καθόλου.

Αντίστοιχα, οι γυναίκες που είχαν κάνει αμυγδαλεκτομή είχαν 49% περισσότερες πιθανότητες εγκυμοσύνης και όσες είχαν κάνει και τις δύο επεμβάσεις είχαν 43% περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι.

Όπως δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής δρ Σάμι Σίμι, λέκτορας Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Νταντή, στη Σκωτία, οι περισσότεροι γιατροί λανθασμένα έχουν διδαχθεί ότι η αφαίρεση της σκωληκοειδούς αποφύσεως μπορεί να βλάψει τη γονιμότητα των γυναικών.

«Η μελέτη μας μπορεί να καθησυχάσει τις νέες γυναίκες ότι η επέμβαση αυτή δεν θα μειώσει τις πιθανότητές τους για μελλοντική εγκυμοσύνη», είπε.

«Και το πιο σημαντικό: τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η αφαίρεση ενός οργάνου που φλεγμαίνει ή οργάνων τα οποία είναι πιθανό να αναπτύσσουν επαναλαμβανόμενη φλεγμονή, βελτιώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης».

Έσπευσε, όμως, να επισημάνει ότι θα ήταν λάθος να σκεφτεί μια γυναίκα να αφαιρέσει αυτά τα όργανα για να αυξήσει τη γονιμότητά της, εάν δεν πάσχει από επαναλαμβανόμενες αμυγδαλίτιδες ούτε έχει πρόβλημα με την σκωληκοειδή απόφυση, διότι σε τέτοια περίπτωση δεν θα έχει αφαιρεθεί καμία εστία φλεγμονής και έτσι δεν θα βελτιωθούν οι πιθανότητες εγκυμοσύνης.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button