Μανταρίνια για τις ιώσεις, τον καρκίνο και το αδυνάτισμα – Τι πρέπει να προσέξουμε

Ποια είναι τα πολύτιμα συστατικά τους και τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Δυσανάλογο προς το μέγεθός του, είναι το όφελος που προσφέρει στην υγεία το μανταρίνι. Η ποικιλία κλημεντίνη – και όχι μόνον – έχει εντυπωσιακά οφέλη, συνδυάζοντας θετικά στοιχεία από διάφορα εσπεριδοειδή.

Η κλημεντίνη υπάρχει σε εκδοχή με κουκούτσια και χωρίς και προέρχεται από την Αλγερία, όπου αναπτύχθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα. Ο Γάλλος ιεραπόστολος Clément Rodier ασχολούταν με τη φροντίδα ενός κήπου, όπου μπόλιασε την πρώιμη έκδοση της κλημεντίνης, η οποία έχει πάρει το όνομα του δημιουργού της.

Για να διαπιστώσουμε εάν ένα μανταρίνι είναι κλημεντίνη, αρκεί να το κρατήσουμε στο χέρι. Έχει βαθύ πορτοκαλί χρώμα και λεπτή φλούδα, σφιγμένη πάνω στο φρούτο, με αποτέλεσμα να μην ξεφλουδίζονται εύκολα.

Επειδή τα μανταρίνια αυτής της ποικιλίας είναι γλυκά, μπορούν να λειτουργήσουν καλά ως υποκατάστατο προϊόντων ζάχαρης. Το μικρό τους μέγεθος, η φλούδα που αφαιρείται εύκολα και η γλυκιά τους γεύση, τα καθιστούν μία δημοφιλή επιλογή για τους γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε πολλά φρέσκα φρούτα. Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν:

Οι κλημεντίνες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου και μαγνησίου. Ένα φρούτο περιέχει 35 θερμίδες, λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, λιγότερο από ένα γραμμάριο λίπους, 9 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο φυτικές ίνες και 7 γραμμάρια ζάχαρης.

Κίνδυνοι για την υγεία

Οι κλημεντίνες είναι μια υγιεινή προσθήκη στις περισσότερες δίαιτες, όταν καταναλώνονται με μέτρο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη.

Τα σάκχαρα στα μανταρίνια είναι φυσικά σάκχαρα και είναι συχνά μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους, όταν χρειάζεται να ενισχύσουν το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα σε άτομα με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή σε άτομα που ανησυχούν για την αποφυγή των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.

Πώς να τα προετοιμάσετε

Μανταρίνια και ειδικά την ποικιλία κλημεντίνη, θα βρείτε παντού. Η περίοδος αιχμής τους διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή, όταν άλλα είδη φρούτων ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμα.

Πολλοί άνθρωποι καλλιεργούν κλημεντίνες σε εσωτερικούς χώρους στο σπίτι. Ως φυτά εσωτερικού χώρου, είναι εκπληκτικά εύκολο στη φροντίδα και ικανά να παράγουν μεγάλες ποσότητες φρούτων.

Όταν επιλέγετε κλημεντίνες, προσέξτε το χρώμα τους. Αποφύγετε τα φρούτα που φαίνονται μελανιασμένα ή πράσινα. Το άρωμα μιας κλημεντίνης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είναι έτοιμη για κατανάλωση. Όταν ωριμάσουν, οι κλημεντίνες θα αναδώσουν ένα δυνατό, εσπεριδοειδές άρωμα.

Πρέπει να φυλάσσονται σε αεριζόμενα δοχεία ή στο συρτάρι του ψυγείου σας. Σε θερμοκρασία δωματίου, διατηρούνται για αρκετές ημέρες. Οι κλημεντίνες που αποθηκεύονται στο ψυγείο σας θα παραμείνουν φρέσκες για έως και τρεις εβδομάδες.

Οι κλημεντίνες μπορούν επίσης να καταψυχθούν για μακροχρόνια αποθήκευση. Προετοιμάστε τα για κατάψυξη, ξεφλουδίζοντας και τοποθετώντας κομμάτια σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί κεριού. Παγώστε τα για τουλάχιστον 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε τα από το ταψί και τοποθετήστε τα σε μια πλαστική σακούλα ή άλλο δοχείο.

Το μανταρίνι μπορεί να αποτελέσει συστατικό σε αγαπημένα σας σνακ και γεύματα:

Πηγές: WebMD  ,  www.iatronet.gr

Exit mobile version