Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή: 3+1 ερωτήσεις για την επέμβαση

holi1


Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι ουσιαστικά η αφαίρεση τμήματος ή του συνόλου της χοληδόχου κύστης , με λαπαροσκοπική μέθοδο, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας που προκύπτουν από την μη ομαλή λειτουργία της.

Η χοληδόχος κύστη και η λειτουργία της

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σε σχήμα αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από τη δεξιά πλευρά του ήπατος. Η κύρια λειτουργία του είναι να συγκεντρώνει το καυστικό πεπτικό υγρό (την λεγόμενη χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Η χολή απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη μετά το φαγητό μέσω στενών σωληνοειδών καναλιών (χοληδόχοι πόροι), βοηθώντας στη διάσπαση των τροφών και συνεπώς στην πέψη.

Ωστόσο ορισμένα επώδυνα προβλήματα μπορούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Ένα από αυτά είναι η χολολιθίαση, πιο γνωστή ως πέτρες στη χολή και σχηματίζονται από χοληστερίνη και χολικά άλατα. Οι πέτρες αυτές μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να διογκωθεί και να οδηγήσει σε κοιλιακό πόνο, εμετό, δυσπεψία και, περιστασιακά, πυρετό, ενώ αν μπλοκάρουν τον κεντρικό χοληδόχο πόρο, μπορεί να προκληθεί ακόμα και ίκτερος.

Κατανοώντας την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή – Ερωτήσεις ασθενών

Loading...

Σε περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει τακτικά, ο γιατρός ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, συνήθως λαπαροσκοπικά και σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε λόγο για λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή. Μία τέτοια επέμβαση ωστόσο, δεν παύει να είναι σημαντική και φυσικά να δημιουργεί ορισμένες απορίες στους ασθενείς που πρέπει να την κάνουν.

Στην συνέχεια θα απαντήσουμε, με τη βοήθεια του γενικού χειρουργού Γεώργιου Πανούση, σε 3+1 συχνές ερωτήσεις για την λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή.

Γιατί πρέπει να αφαιρέσω τη χοληδόχο κύστη μου;
Το πάγκρεας είναι ένα άλλο όργανο που παράγει ένα υγρό το οποίο εκβάλλει στο χοληδόχο πόρο. Όταν οι πέτρες της χολής φράζουν το χοληδόχο πόρο και το υγρό δεν φεύγει από το πάγκρεας μπορεί να προκληθεί μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται παγκρεατίτιδα (φλεγμονή του παγκρέατος). Συνήθως η χοληδόχος κύστη πρέπει να αφαιρεθεί, αν έχετε συχνά πέτρες στη χολή που προκαλούν σοβαρό πόνο και φλεγμονή.

Μπορώ να ζήσω κανονικά χωρίς τη χοληδόχο κύστη;
Το συκώτι σας θα συνεχίσει να παράγει αρκετή χολή για να χωνέψει το φαγητό σας, αλλά, αντί αυτή να αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, θα διοχετεύεται απευθείας στο πεπτικό σας σύστημα. Μπορεί να χρειαστείτε μια ειδική διατροφή λίγες ημέρες πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, αλλά μετά μπορείτε να επανέλθετε στις φυσιολογικές σας συνήθειες.

Πόσο καιρό ανάρρωσης χρειάζεται η επέμβαση της χοληδόχου κύστης;
Μπορείτε να κάνετε τη χειρουργική επέμβαση χοληδόχου κύστης ως εξωτερικός ασθενής, ή μπορείτε να μείνετε 1 ή 2 ημέρες στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στις κανονικές τους δραστηριότητες σε 7 έως 10 ημέρες, ενώ οι άνθρωποι που κάνουν λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή θα ανακάμψουν πλήρως σε περίπου μια εβδομάδα.

Γιατί να την κάνω λαπαροσκοπικά;
Η διαδικασία αυτή επιτρέπει την πραγματοποίηση της επέμβασης με μεγαλύτερη ακρίβεια και μικρότερο χειρουργικό τραύμα. Μάλιστα ενδείκνυται για ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, για τους οποίους ένα ανοιχτό χειρουργείο θα δημιουργούσε επιπλοκές στη γενικότερη υγεία τους.

Σ.Μ. /  Ιατρικά Νέα

loading...
loading...