Κορτιζόνη: Όσα πρέπει να γνωρίζεις αν χρειαστεί να πάρεις – Χρήσεις και παρενέργειες

: Σχεδόν όλοι έχουμε πάρει ή θα χρειαστεί να πάρουμε κάποια στιγμή. Και παρ' ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό φάρμακο, η κορτιζόνη διατηρεί ένα αμφιλεγόμενο προφίλ. Να τι πρέπει να γνωρίζεις.

Τι είναι η κορτιζόνη;

Η φαρμακευτική κορτιζόνη είναι η συνθετική μορφή της κορτιζόλης που παράγεται στον οργανισμό μας, η οποία είναι απαραίτητη για τη ζωή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μά­λιστα, σε σοβαρές παθήσεις των επινεφριδίων, η κορτιζόνη αποτελεί απαραίτητη θεραπεία υποκατάστασης.

Συνιστάται για πολλές παθήσεις και χορηγείται σε διαφορετικές μορφές: αλοιφή, εισπνεόμε­νη, ενέσιμη, χάπι. Είναι ένα multitasking φάρμακο που καταστέλλει τις φλεγμονές, έχει αναλγητική, αντιαλλεργική και ανοσοκατασταλτική δράση.

Χάπι, ένεση, αλοιφή ή κολλύριο;

Η κορτιζόνη σε αλοιφή ή σε κολλύριο θεωρείται πιο «ελα­φριά» αναφορικά με τις πιθα­νές παρενέργειες απ' ό,τι σε χάπι ή ενέσιμη. Παρότι, όμως, κυκλοφορούν κορτιζονούχα μη συνταγογραφούμενα σκευ­άσματα, είναι σημαντικό να παίρνεις κορτιζόνη μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου και ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Πότε συνιστάται η λήψη της;

Καθώς δρα σε πολλά συστήματα του οργανι­σμού, συνιστάται σε πολλές παθήσεις, όπως το άσθμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση και το έκζεμα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα, για την καταπολέμηση πόνων των αρθρώσεων.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις αν χρειαστεί να πάρεις κορτιζόνη

Έχει παρενέργειες;

Είναι ένα πολύ αποτελεσμα­τικό φάρμακο το οποίο όμως έχει, όπως όλα, πιθανές παρενέργειες. Για να την παίρνεις με ασφάλεια, είναι σημαντικό να θυμάσαι δύο πράγματα. Το πρώτο, να ακολουθείς με ακρίβεια τις οδηγίες του για­τρού και, το δεύτερο, πως οι παρενέργειες αυτές συνήθως σχετίζονται με μακροχρόνια χορήγηση μεγάλων δόσεων κορτιζόνης.

Στις πιο πιθανές παρενέργειες από τη χρήση της συμπεριλαμβάνονται η αϋπνία, οι αλλαγές στη διάθεση, η ακμή, η ξηροδερμία και η λέπτυνση του δέρματος, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, ναυτία, στομαχικός πόνος και αύξηση του βάρους.

Η συνεχής και σε υψηλή δοσολογία χορήγησή της μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές παρενέργειες, όπως οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκού τόνου, προβλήματα όρασης, οίδημα, απότομη αύξηση βάρους, δύσπνοια, σπασμοί, πτώση του καλίου και ταχυκαρδίες, υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Γιατί η κορ­τιζόνη θεωρείται τόσο καλό φάρμακο όταν έχει όλες τις παραπάνω πιθανές παρενέρ­γειες;» θα ρωτήσεις. Με δυο λόγια, πρόκειται για φάρμακο που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ποιότητα της ζωής ανθρώπων με παθήσεις όπως άσθμα, αλλεργίες ή ρευματοειδή αρθρίτιδα αλλά και λιγότερο σοβαρές ασθένειες, ενώ όταν την παίρνεις ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού σου, πιθανότατα τα παραπάνω συμπτώματα δε θα σε απασχολήσουν.

Πότε δε συνιστάται η λήψη της;

Εάν υποφέρεις από κάποια από τις παρακάτω παθήσεις, ενημέρωσε το γιατρό σου πριν συζητήσετε για λήψη κορτιζόνης:

: Ενδοκρινολόγος- διαβητολόγος, κλινικός διαιτολόγος.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Exit mobile version