Κορωνοϊός: Η COVID είναι πιο επικίνδυνη για όσους έχουν αρρύθμιστη πίεση ή σάκχαρο

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα για το θέμα.

Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για όσους έχουν αρρύθμιστη υψηλή πίεση ή σάκχαρο, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Είναι επίσης πιθανότερο να χρειασθούν διασωλήνωση, εάν τους νοσήσει ο κορωνοϊός.

Ειδικά οι ασθενείς με αρρύθμιστο σάκχαρο (ή φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο, όπως είναι ο επιστημονικός όρος), διέτρεχαν και μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ. Είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα επί του θέματος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sandra Jackson, από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

«Τα ευρήματά μας εξαίρουν τη σημασία της ρύθμισης των χρονίων παθήσεων στη διάρκεια της πανδημίας», τόνισε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.494.837 ανθρώπους που νόσησε ο κορωνοϊός μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2022.

Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη. Το 43% εξ αυτών έπασχε από υπέρταση. Το 12% έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη. Για τους περισσότερους από αυτούς υπήρχαν δεδομένα για το πόσο καλά ρύθμιζαν τα υποκείμενα νοσήματά τους.

Τα ευρήματα

Η μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με τους ασθενείς που είχαν υπό άριστο έλεγχο την πίεσή τους, οι αρρύθμιστοι υπερτασικοί είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο όταν τους αρρώσταινε ο κορωνοϊός. Είχαν επίσης:

Αντίστοιχα, μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν υψηλό σάκχαρο (επομένως έπασχαν από διαβήτη) όσοι το είχαν πιο αρρύθμιστο είχαν:

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τέτοιοι παράγοντες είναι:

Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης είναι ότι εξετάστηκε η ρύθμιση της πίεσης και του σακχάρου πριν νοσήσουν οι συμμετέχοντες από τον κορωνοϊό. Οι προγενέστερες αντίστοιχες μελέτες είχαν εστιαστεί κυρίως στη ρύθμιση μετά την έναρξη της COVID-19, σχολίασε ο Dr. Sandeep Das, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Exit mobile version