Και όμως οι «πεταλούδες στο στομάχι» εξηγούνται επιστημονικά

Και όμως οι «πεταλούδες στο στομάχι» εξηγούνται επιστημονικά

 

Οι «πεταλούδες στο στομάχι», αποτελούν μια φράση που περιγράφει η οποία περιγράφει την ενόχληση στο στομάχι που θεωρούμε ότι συνδέεται άμεσα με το συναίσθημά μας.

Το σύμπτωμα που συχνά περιγράφεται ως «πεταλούδες στο στομάχι» αποτελεί κατά την επιστήμη μια αντίδραση του οργανισμού που τον καλεί είτε να παλέψει με ένα αγχογόνο ερέθισμα είτε να φύγει μακριά του (fight-or-flight response).

Η αντίδραση αυτή προέρχεται από παλιά και είχε παρατηρηθεί σε περιπτώσεις που κάποιος βρισκόταν μπροστά σε έναν επικείμενο κίνδυνο, τον οποίο έπρεπε να αντιμετωπίσει άμεσα. Αφορούσε ανθρώπους που μπορεί, π.χ. να έβλεπαν μπροστά τους ένα λιοντάρι και να έπρεπε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποφασίσουν αν θα παλέψουν μαζί του ή θα τρέξουν μακριά.

Σε εκείνες τις περιπτώσεις ο οργανισμός έμπαινε σε κατάσταση ετοιμότητας για να προετοιμάσει τον άνθρωπο να αντεπεξέλθει σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση. Το πεπτικό σύστημα συνδέεται στενά με σκέψεις και συναισθήματα και αυτό σημαίνει πώς όταν ο εγκέφαλος δέχεται ερεθίσματα για πιθανή απειλή όσον αφορά την επιβίωση (είτε πραγματική είτε πλασματική αλλά εξίσου ρεαλιστική για τον άνθρωπο), ενεργοποιεί σήματα κινδύνου μέσα από το σώμα.

Με άλλα λόγια, σωματοποιεί τα συναισθήματα για να ειδοποιήσει το άτομο ότι χρειάζεται να αντιδράσει σε αυτό που του συμβαίνει. Εκείνη τη στιγμή, απελευθερώνονται ορμόνες στο σώμα, που το κάνουν να αντιδρά και να προκαλούν ένταση στους μύες και συγκεκριμένα, στην περίπτωση που περιγράφουμε εδώ, στο στομάχι.

Άλλα συμπτώματα που συνοδεύουν τις «πεταλούδες» στο στομάχι είναι η ξηροστομία, τα υγρά, τρεμάμενα χέρια αλλά και η ένταση που κάνει τους μύες του σώματος να σφίγγονται. Επίσης, οι παλμοί της καρδιάς αυξάνονται, όπως και η αναπνοή που γίνεται πιο γρήγορη αλλά και η πίεση του αίματος στα αγγεία.

Τα συμπτώματα αυτά στο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν επίσης ναυτία, καθώς η αδρεναλίνη που διαχέεται στον οργανισμό από την ενεργοποίηση του σώματος για την κατάσταση «κινδύνου» μπορεί να σταματήσει την πέψη της τροφής.

 

govastileto.gr

Related Articles

Back to top button