Κατακράτηση, κοιλίτσα, ψωμάκια, κυτταρίτιδα: τι κάνουμε λάθος στη διατροφή και εμφανίζονται στο σώμα μας;

Τι μπορεί να πηγαίνει στραβά στη διατροφή μας και να αποτυπώνεται στο σώμα μας ως , «» κ.ο.κ., προκειμένου να το διορθώσουμε, όσο είναι καιρός.

Υπάρχουν φορές που το βάρος μας είναι φυσιολογικό, αλλά νιώθουμε δυσφορία, γιατί κάνουμε κατακράτηση υγρών (πρήξιμο) ή εντοπίζουμε σημάδια κυτταρίτιδαςή ενοχλούμαστε από το τοπικό πάχος.

Γι' αυτό, είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε τα αίτια και να ακολουθήσουμε τις αντίστοιχες , προκειμένου να καταπολεμήσουμε τα παραπάνω ενοχλητικά συμπτώματα.

Κατακράτηση υγρών

Το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, η λήψη στεροειδών φαρμάκων, η υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς επίσης και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή τροφίμων πλούσιων σε αλάτι (π.χ. junk food, κονσέρβες, πατατάκια), αυξάνουν την έκκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, με αποτέλεσμα να κατακρατούνται υγρά και να εμφανίζεται πρήξιμο σε διάφορα σημεία του σώματος (π.χ. κάτω από τα μάτια, αστράγαλοι, δάχτυλα χεριών).

Συνεπώς, για να αντιμετωπίσετε τα οιδήματα/πρηξίματα είναι σημαντικό να περιορίσετε στο ελάχιστο την πρόσληψη αλατιού και να αποφεύγετε τα τυποποιημένα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε αυτό (π.χ. τσιπς, κονσέρβες, λευκό ψωμί, παχιά τυριά). Αντίθετα αυξήστε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, γάλα χαμηλό σε λιπαρά) και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (μπανάνες, πατάτες, ντομάτες, πιπεριές, βερίκοκα, κεράσια, μούσμουλα, ροδάκινα, ρόκα, σέλινο, μαϊντανό, όσπρια).

Κυτταρίτιδα

Η ανάπτυξη της κυτταρίτιδας οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που συνδέονται με αυξομειώσεις των οιστρογόνων, όπως συμβαίνει σε καταστάσεις όπως η ήβη, η εγκυμοσύνη, η λοχεία και η κλιμακτήριος, που έχουν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή λίπους στο σώμα.

Ωστόσο στις μέρες μας, η εμφάνιση της κυτταρίτιδας οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παραγόντες, με κύριο αντιπρόσωπο τις άσχημες διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και αλάτι, η καφεΐνη, καθώς επίσης και η μειωμένη πρόσληψη νερού.

Λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων, τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Συγκεκριμένα, συστήνεται:

Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων).

Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές, όπως το ψωμί, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, οι σάλτσες, τα κρασιά, τα γιαούρτια, ακόμα και οι τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη.

Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα γλυκόζη. Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται.

Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μυς αρχικά και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα, η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.

Κοιλιά

Η αυξημένη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε trans λιπαρά οξέα και ζάχαρη, το αλκοόλ, η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η μειωμένη έκκριση οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση, η παρουσία συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και η προδιάθεση για σακχαρώδη διαβήτη, είναι οι συνηθέστεροι παράγοντες που εξηγούν γιατί παρατηρείται αυξημένη αποθήκευση λίπους στην . Έξυπνα tips για να αποχαιρετήσετε την κοιλιά:

Ψωμάκια

Άτομα που συσσωρεύουν κυρίως λίπος στους γοφούς, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη δίαιτα.

Εφαρμόζοντας βέβαια μια ισορροπημένη διατροφή, πρέπει να δώσουν έμφαση στην αποτοξίνωση του οργανισμού από ουσίες που συσσωρεύουν το λίπος και προκαλούν κυτταρίτιδα. Για να «κάψετε» τα ψωμάκια:

Γεωργία Καπώλη, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

clickatlife.gr

Exit mobile version