Διατροφή

Καρότα: 5 σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Τα ανήκουν στα πιο θρεπτικά λαχανικά, καθώς περιέχουν πλήθος στοιχείων που ωφελούν την υγεία.

Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, αλλά και βιταμίνες Β1, Β2 και νιασίνη.

Τα καρότα τρώγονται ωμά είτε σκέτα, είτε σε σαλάτες, ως τουρσί, και φυσικά μαγειρεμένα (π.χ. στη φασολάδα και τον αρακά).

Δείτε παρακάτω πέντε σημαντικά του καρότου για την υγεία:

Υγεία της καρδιάς: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, συμβάλλουν στη μείωση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και καρδιακών επιπλοκών. «Γνωρίζουμε ότι τα καρότα μπορούν να μειώσουν τη χοληστερόλη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου», δήλωσε η Δρ. Martha Gulati, διευθύντρια του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ωφελούν τα μάτια: Πρόκειται για το πιο γνωστό όφελος της κατανάλωσης καρότων, αν και υπάρχει ασάφεια γύρω από το θέμα. Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει περισσότερο τα οφέλη από την πρόσληψη συμπληρωμάτων βήτα-καροτίνης και όχι από την κατανάλωση του λαχανικού. Παρότι τα καρότα δεν διορθώνουν την κακή όραση, παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τη διατήρηση της υγείας των ματιών. Πολλοί άνθρωποι σε αναπτυσσόμενες χώρες έχουν αναπτύξει προβλήματα όρασης ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς πρόσληψης αρκετής βιταμίνης Α.

Προλαμβάνουν πολλές ασθένειες: Όπως συμβαίνει με το σπανάκι, τα μαγειρεμένα καρότα έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση, συγκριτικά με τα ωμά καρότα. Αυτό επιβραδύνει τη γήρανση των κυττάρων και προστατεύει το σώμα από τις επιζήμιες επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Η έκθεση σε ελεύθερες ρίζες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων, όπως τα καρδιαγγειακά, ο καρκίνος, το Αλτσχάιμερ κ.ά.

Δεν έχουν θερμίδες: Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα καρότα είναι το ιδανικό σκαν, καθώς είναι πλούσια σε νερό και φτωχά σε θερμίδες. Ένα μεσαίο καρότο σας δίνει μόλις 25 θερμίδες.

Επούλωση πληγών: Εκτός από βιταμίνη Α, τα καρότα είναι επίσης καλή πηγή ενός άλλου σημαντικού αντιοξειδωτικού που ενισχύει το ανοσοποιητικό: βιταμίνης C. Η βιταμίνη C είναι σημαντική για την επούλωση των τραυμάτων, επειδή είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, της κυριότερης πρωτεΐνης που βρίσκεται στο δέρμα και τους συνδετικούς ιστούς μας. Λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της, βοηθά επίσης στην πρόληψη των κυτταρικών βλαβών.

Με πληροφορίες από  Medical Daily

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Giatros Jenny

Recent Posts

Το χάπι κατά του καπνίσματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο

Ελπίδες σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα δίνει ένα προϊόν με την μορφή χαπιού…

51 λεπτά ago

Καρκίνος: Ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε στη Βρετανία

Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε στη Βρετανία με εξατομικευμένο εμβόλιο…

2 ώρες ago

Καφεΐνη: Ποια είναι η σωστή ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής Είναι μία άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί influencers: Μην…

3 ώρες ago

Καρκίνος στομάχου: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης για την πρόληψη επιπλοκών

Ο γαστρικός καρκίνος, γνωστός και ως καρκίνος του στομάχου, είναι μια ιδιαίτερα συχνή και επιθετική…

4 ώρες ago

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού τις νύχτες με μεγάλη ζέστη

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 7% υψηλότερος τις ζεστές νύχτες, ειδικά…

5 ώρες ago

Σίδηρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να ξέρετε

Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) είναι πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη. Συχνά οδηγεί σε σιδηροπενική…

6 ώρες ago