Καλύτερη η μεσογειακή διατροφή από τις στατίνες για την καρδιά

 

Η καρδιοπάθεια μπορεί να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικότερα με τη μεσογειακή διατροφή απ’ ό,τι με τη λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, όσοι ασθενείς περνούν ένα έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλοκαρδιαγγειακό επεισόδιο και αλλάζουν άρδην την διατροφή τους, καταναλώνονταςκυρίως λαχανικά, όσπρια, ψάρια, φρούτα, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, έχουν κατά το ένα τρίτο μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέατα και άλλα κορεσμένα λιπαρά.

Η μείωση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που επιτυγχάνεται με τη βοήθεια των στατινών, είπαν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC) που διεξάγεται στη Ρώμη.

«Η μεσογειακή διατροφή είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως η πιο υγιεινή διατροφή απ’ όλες και πολλές μελέτες την συσχετίζουν με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως πολλών χρονίων νοσημάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας & Πρόληψης στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Νευρολογίας (Neuromed) στην Ιταλία.

«Οι έως τώρα μελέτες, όμως, έχουν εστιασθεί στον γενικό πληθυσμό, που συνήθως αποτελείται από υγιείς ανθρώπους. Ποιες μπορεί να είναι οι επιδράσεις της σε ανθρώπους που ήδη έχουν υποστεί καρδιαγγειακά επεισόδια; Είναι και γι’ αυτούς η ιδανική δίαιτα; Αυτό ήταν το ερώτημα της μελέτης μας και τα ευρήματά μας είναι κάτι παραπάνω απο ενθαρρυντικά».

Όπως είπε ο δρ ντε Γκαετάνο στο συνέδριο, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.197 ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου, τους οποίους παρακολούθησαν επί επτά χρόνια. Οι 208 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της περιόδου αυτής.

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου (π.χ. ηλικία, φύλο, επίπεδο χοληστερόλης, αρτηριακή πίεση κ.λπ.) κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά τις συστάσεις της μεσογειακής διατροφής είχαν κατά 37% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, σε σύγκριση με όσους δεν τις ακολουθούσαν σχεδόν καθόλου.

Στη συνέχεια, εξέτασαν ποια στοιχεία της μεσογειακής διατροφής είναι πιο ωφέλιμα για τους ασθενείς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι λαχανικά, όσπρια, ψάρια, φρούτα, ξηροί καρποί και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (δηλαδή το ελαιόλαδο) είναι τα πιο σημαντικά, είπε η ερευνήτρια δρ Μαριαλάουρα Μπονάτσιο, επίσης από το Neuromed.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι πριν βιαστούμε να χορηγήσουμε φάρμακα στους ασθενείς μας, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα βελτιώσουν τη διατροφή τους», είπε ο δρ ντε Γκαετάνο.

«Η ακολούθηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να παρέχει μεγαλύτερα οφέλη από τη λήψη λ.χ. στατινών, χωρίς να έχει τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους».

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων κατά τουλάχιστον 24%.

Τα νέα ευρήματα, πάντως, δεν σημαίνουν ότι οι ασθενείς πρέπει να σταματήσουν τα φάρμακά τους και να τρώνε σαλάτες, αλλά ότι θα κάνουν το μεγαλύτερο καλό στην υγεία τους αν τρώνε υγιεινά.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button