ΠΕΡΙΚΑΡΔΙΤΙΔΑ

perikarditida1

Περικαρδίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή τών δύο πετάλων του περικαρδίου (σπλαγχνικό και τοιχωματικό). Παρόλο που τα αίτια που την προκαλούν παραμένουν πολλές φορές αδιευκρίνιστα, συνήθως αποδίδονται σε αδιάγνωστες ιογενείς λοιμώξεις. Παράγοντες που συνδέονται με περικαρδίτιδα είναι επίσης η ουραιμία, η επέκταση της φλεγμονής στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, βακτήρια, ο ρευματικός πυρετός (έμμεση βακτηριακή βλαβη – ουσιαστικά αποτελεί ανοσολογικά προκαλούμενη βλάβη), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος κτλ. Η αρχική εκδήλωση της νόσου είναι το έντονο οπισθοστερνικό άλγος, που διαφοροδιαγιγνώσκεται από το έμφραγμα του μυοκαρδίου, διότι δεν αντανακλά στον αρστερό βραχίονα και είναι διαξιφιστικό.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια ,προκαλεί πόνο στο στήθος και μερικές φορές άλλα πιο σοβαρά συμπτώματα. Ήπιες περιπτώσεις ενδέχεται να βελτιωθούν από μόνες τους. Η θεραπεία για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και, σπανίως, χειρουργική επέμβαση. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος μακροχρόνιων επιπλοκών.

Ποιά είναι τα συμπτώματα της περικαρδίτιδας

Αν έχετε οξεία περικαρδίτιδα, το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα είναι ο οξύς πόνος πίσω από το στέρνο ή στην αριστερή πλευρά του θώρακα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με οξεία περικαρδίτιδα περιγράφουν τον πόνο στο στήθος πιο ήπιο, συνεχή που χειροτερεύει με τη βαθιά εισπνοή και το ξάπλωμα στην ύπτια θέση.

Άλλα σημεία και συμπτώματα που πολύ συχνά συνδέονται με περικαρδίτιδα περιλαμβάνουν:

•Δυσκολία κατά την αναπνοή

•Πυρετός

•Αδυναμία, κόπωση ή αδιαθεσία

•Ξηρός βήχας

Φυσιολογικά γύρω από την καρδιά υπάρχει το περικάρδιο (είναι μια λεπτή μεμβράνη που περιβάλει την καρδιά) καθώς και μικρή ποσότητα υγρού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα υγρού που περιέχεται στο περικάρδιο μπορεί να αυξηθεί, προκαλώντας αυτό που ονομάζεται περικαρδιακή συλλογή. Τα αιτία της περικαρδίτιδας είναι συχνά δύσκολο να προσδιοριστούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορεί να προσδιορισθεί η αιτία (ιδιοπαθής) ή πρόκειται για ιογενή λοίμωξη. Περικαρδίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου τόσο κατά την οξεία φάση του ή μετά από μερικές εβδομάδες λόγω ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού (σύνδρομο Dressler).

Η πιο συχνή αιτία φλεγμονής είναι η προσβολή του περικαρδίου από ιούς. Σπανιότερα, μπορεί να οφείλεται σε βακτήρια, μύκητες ή φυματίωση.Επίσης, μπορεί να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια, έμφραγμα του μυοκαρδίου, τραυματισμό του θώρακα ή ακτινοθεραπεία.

Η περικαρδίτιδα μπορεί να είναι αποτέλεσμα καρκίνου ή γενικευμένου φλεγμονώδους νοσήματος. Σε μερικές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται αίτιο (ιδιοπαθής). Κύρια συμπτώματα είναι το οπισθοστερνικό άλγος και ο πυρετός. Το άλγος είναι οξύ και επιδεινώνεται με τη βαθιά αναπνοή, την κατάποση, τον βήχα ή την κατάκλιση, ενώ υποχωρεί στην καθιστή θέση ή με την κλίση του σώματος προς τα εμπρός. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα.
Τις περισσότερες φορές η περικαρδίτιδα υποχωρεί με τη βελτίωση της φλεγμονής. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να επιπλακεί. Σε μερικές περιπτώσεις το περικαρδιακό υγρό αυξάνεται και πιέζει τις καρδιακές κοιλότητες, οι οποίες δεν μπορούν να γεμίσουν με αίμα. Αυτό ονομάζεται καρδιακός επιπωματισμός και είναι επικίνδυνος για τη ζωή. Αντιμετώπιση του επιπωματισμού είναι η άμεση παροχέτευση του υγρού.

Η θεραπεία είναι ανάλογη με τη σοβαρότητα και την αιτιολογία της περικαρδίτιδα και ξεκινά με ανάπαυση και φάρμακα (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις κορτιζόνη). Αν η περικαρδίτιδα υποτροπιάσει μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κολχικίνη.

Σε οξείες περιπτώσεις που το περικαρδιακό υγρό παράγεται γρήγορα και σε μεγάλη ποσότητα χρειάζεται εισαγωγή στο νοσοκομείο για το ενδεχόμενο της παρακέντησης του περικαρδίου και της γρήγορης αφαίρεσης του υγρού από την καρδιά.

Σε χρόνιες και υποτροπιάζουσες περιπτώσεις μπορεί επίσης να γίνει εκτομή ενός μικρού τμήματος του περικαρδίου για να παροχετεύεται το υγρό ή ακόμα και ολική αφαίρεση του περικαρδίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button