ΑΜΥΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΛΑΓΙΑ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ

5284

Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση ή νόσος Lou Gehring

ΓΕΝΙΚΑ

Η αμυοτροφική πλάγια σκλήρυνση (ή νόσος Lou Gehring) είναι μία ανίατη ασθένεια κατά την οποία τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που ασκούν τον έλεγχο των μυών, εκφυλίζονται σιγά –σιγά, με αποτέλεσμα τη σταδιακή παράλυση του ασθενούς που οδηγείται τελικά στο θάνατο. Ανήκει στις παθήσεις του κινητικού νευρώνα και πρόκειται για μια ομάδα χρόνιων νευρολογικών διαταραχών που προσβάλλουν τα κύτταρα του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Δεν παρατηρούνται αισθητικές διαταραχές και παρόλο που η διαταραχή αφορά τόσο στον ανώτερο όσο και στον κατώτερο κινητικό νευρώνα, ονομάζεται πλάγια μυατροφική σκλήρυνση. Μια παραλλαγή της είναι η προϊούσα προμηκική παράλυση που προκαλεί με γρήγορη εξέλιξη βλάβες στους μυς της γνάθου, του φάρυγγα και της γλώσσας.

Η μυατροφική πλάγια σκλήρυνση είναι αρκετά σπάνια και ο χρόνος ζωής των ασθενών που έχουν προσβληθεί, κυμαίνεται από δύο έως επτά χρόνια. Συνήθως παρατηρείται προοδευτική ανάπτυξη της αδυναμίας των άκρων και προσβάλλει περισσότερο τους μικρούς μυς του χεριού. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και επώδυνες μυϊκές συσπάσεις. Οι λειτουργίες της ουροδόχου και του εντέρου όμως παραμένουν κανονικές. Η ασθένεια επίσης δεν προσβάλλει τους εξωτερικούς μυς των ματιών. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα συναισθηματικής αστάθειας.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Σταδιακή αδυναμία σε κάποιο άκρο
  • Δυσκολίες στο περπάτημα και αδέξιες κινήσεις
  • Δυσκολίες στην ομιλία
  • Εξασθένιση των άκρων, μυϊκές κράμπες
  • Δυσκολίες στο μάσημα και την κατάποση, απώλεια σάλιων
  • Δεσμιδώσεις (συσπάσεις των μυϊκών ινών)
  • Παράλυση

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΟΤΑΝ…

  • Όταν  υπάρχει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα

ΑΙΤΙΕΣ

Οι αιτίες εκδήλωσης της νόσου δεν είναι δυστυχώς γνωστές. Ίσως σε ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων να παίζει κάποιο ρόλο η κληρονομικότητα που ίσως οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό γονίδιο που εμποδίζει την παραγωγή κάποιου ενζύμου. Η έλλειψη του ενζύμου πιθανολογείται σαν αιτία και για μη κληρονομικές μορφές της νόσου. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η επιβάρυνση του οργανισμού από τοξίνες του περιβάλλοντος, ιογενείς λοιμώξεις ή σοβαροί τραυματισμοί. Μια άλλη ομάδα επιστημόνων έχουν αιτιολογήσει την εκδήλωση της ασθένειας σε συνάρτηση με το φαινόμενο της τοξικότητας από υπερδιέγερση δηλαδή  την υπερβολική διέγερση των κυττάρων από τη γλουταμάση μέχρι την καταστροφή τους.

ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Με διάφορες εξετάσεις νευρολογικής φύσεως θα αποκλειστούν ασθένειες με συναφή συμπτώματα. Η ηλεκτροφυσιολογική εξέταση βοηθάει στη διάγνωση της ασθένειας και τον διαχωρισμό της από άλλες συναφείς.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αυτή. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξή της, η οποία θα οδηγήσει σταδιακά τον ασθενή στο θάνατο. Κάποια φαρμακευτική αγωγή θα μπορέσει μόνο να βοηθήσει τον ασθενή στις καθημερινές του ανάγκες.

ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

Οι ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση έχουν μυϊκά προβλήματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν η φυσιοθεραπεία, με το συνδυασμό κατάλληλων φαρμάκων. Πρόσφατα έρευνες συνδέουν επίσης την πρόληψη της ασθένειας με τη χρήση συμπληρωμάτων της βιταμίνης Ε. Ασθενείς που ήταν χρήστες της βιταμίνης είχαν χαμηλότερη θνησιμότητα από αυτούς που δεν έπαιρναν καθόλου.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Στη συντήρηση των ασθενών σε καλύτερη κατάσταση, τείνει και η αντιμετώπιση των εναλλακτικών θεραπειών. Ο βελονισμός μπορεί να δώσει αποτελέσματα σε δυσκολίες της κατάποσης και οι διατροφικές βελτιώσεις των ασθενών έχουν σαν σκοπό το δυνάμωμα των μυών για να παραταθούν οι διάφορες μυϊκές λειτουργίες.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button