Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα;

Γιατί βάφουμε κόκκινα το Πάσχα.

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα είναι το των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη, προχριστιανικό συμβόλο της ζωής, ενισχυμένο με τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού και αποτελεί για το Πάσχα απαραίτητο σύμβολο. Το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός – όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε!

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Το βάψιμο των αυγών γινόταν τη Μεγάλη Πέμπτη γι αυτό και τη λέγαν Κόκκινη Πέφτη ή Κοκκινοπέφτη.
Παλιότερα το συνήθιζαν κι αποβραδίς, πάντοτε τα μεσάνυχτα, με το ξεκίνημα της νέας μέρας.
Καινούρια πρέπει να ήταν η κατσαρόλα που θα έβαφαν τα αυγά και ο αριθμός τους ορισμένος και τη μπογιά τη φύλαγαν σαράντα μέρες και δεν την έχυναν, ακόμα και τότε, έξω από το σπίτι.

Τα κόκκινα σαν αίμα αυγά, για να τιμήσουν το αίμα του Ιησού Χριστού, ανταλλάσσονται στην Ελλάδα. Μόνο όσοι πενθούν από πρόσφατο θάνατο οικείου προσώπου δενβάφουν αβγά για το Πάσχα. Αλλά και σε αυτούς θα φέρουν οι συγγενείς και οι φίλοι βαμμένα αβγά και από αυτά θα αφήσουν και στον τάφο του αγαπημένου τους νεκρού.

Πώς να βάψετε τα αυγά κόκκινα:

Συστατικά

18-20 αυγά σκούρα (έχουν πιο γερό τσόφλι)
3 λίτρα νερό.
Κόκκινο χρώμα σε φακελάκι.
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι.
Λάδι για το γυάλισμα.
Λίγα κομματάκια γάζας.

Οδηγίες
Αφήνουμε τουλάχιστον 8 ώρες έξω από το ψυγείο τα αυγά μας.
Βάζουμε το νερό στην φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία, διαλύουμε σαυτό την μπογιά μέσα σε ένα μικρό κομμάτι τούλι η γάζα. Προσθέτουμε και το ξύδι. Ανακατεύουμε καλά, και αρχίζουμε να προσθέτουμε τα αυγά με το κουτάλι ένα-ένα ,και προσεχτικά για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους.
Τ΄αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά τουλάχιστον 1/2 ώρα.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τα γυαλίζουμε με γάζα βουτηγμένη σε λάδι.

Λίγα μυστικά ακόμα

Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία είναι εγγύηση ότι θα βγάλουμε γερά τα αυγά μας από την κατσαρόλα.

ΠΗΓΗ: govastileto.gr  ,  mageirikesdiadromes.gr

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button