Γιατί οι σάλπιγγες μπορεί να «βουλώσουν»;

Γιατί οι σάλπιγγες μπορεί να «βουλώσουν».

Τι σημαίνει «κλειστές» σάλπιγγες;

Καταρχάς, ο ιατρικός όρος δεν είναι «κλειστές» ή «βουλωμένες» σάλπιγγες, αν και αμφότερες αυτές οι λέξεις περιγράφουν αρκετά ικανοποιητικά την κατάσταση, αλλά «» σάλπιγγες.

Οι σάλπιγγες, είναι δύο λεπτοί σωλήνες – μία αριστερή και μία δεξιά – που συνδέουν τη δεξιά και την αριστερή γωνία της ενδομητρικής κοιλότητας (κέρατα της μήτρας είναι ο ανατομικός όρος) με την περιτοναϊκή κοιλότητα, στην οποία εντοπίζονται οι ωοθήκες.

Έτσι η κάθε σάλπιγγα έχει ένα μητριαίο στόμιο, που «ανοίγει» μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα και ένα κοιλιακό στόμιο, το οποίο «ανοίγει» πλησίον της ομόπλευρης ωοθήκης (αριστερή σάλπιγγα – αριστερή ωοθήκη και δεξιά σάλπιγγα – δεξιά ωοθήκη).

Εναλλακτική ονομασία των σαλπίγγων είναι ωαγωγοί, αφού δια των σωλήνων αυτών το «ωάριο» μετά την ωοθυλακιορρηξία «άγεται» (δηλαδή «οδηγείται») προς την ενδομητρική κοιλότητα. Στη διαδρομή του αυτή, αν εντός της σάλπιγγας συναντήσει ζωντανά σπερματοζωάρια, τότε επιτυγχάνεται η γονιμοποίηση. Πάντως, φαίνεται, πως η σημασία των σαλπίγγων για τη γονιμότητα της γυναίκας είναι πιο πολύπλοκη από αυτή του να παρέχουν απλά την «οδό» του ωαρίου προς την ενδομητρική κοιλότητα.

Σε κάθε περίπτωση, αν η σάλπιγγα είναι μη διαβατή, η πορεία του ωαρίου προς την ενδομητρική κοιλότητα παρεμποδίζεται και η γονιμοποίηση του ωαρίου μέσω της μη διαβατής αυτής σάλπιγγας είναι αδύνατη.

Έτσι «κλειστή» σάλπιγγα, σημαίνει «μη λειτουργική» σάλπιγγα.

Γιατί μία σάλπιγγα μπορεί να «κλείσει»;

Τα βασικά αίτια μη διαβατότητας των σαλπίγγων περιλαμβάνουν:

Πώς γίνεται η διάγνωση της ύπαρξης μη διαβατής σάλπιγγας;

Η απόφραξη μίας ή αμφοτέρων των σαλπίγγων είναι συνήθως ασυμπτωματική.
Η εξέταση αναφοράς, δια της οποίας γίνεται η αξιολόγηση της διαβατότητας των σαλπίγγων είναι η Υστεροσαλπιγγογραφία.
Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε μία περίπτωση μη διαβατής δεξιάς σάλπιγγας, όπως αυτή φαίνεται στην Υστεροσαλπιγγογραφία. Στην εικόνα αυτή παρατηρούμε, πως ενώ η αριστερή σάλπιγγα διαγράφεται ικανοποιητικά και στην αριστερή πλευρά της περιτοναϊκής κοιλότητας (της κοιλιάς δηλαδή) εντοπίζεται ελεύθερο ακτινοσκιερό υγρό, η δεξιά σάλπιγγα δεν διαγράφεται καθόλου.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr  ,  www.mothersblog.gr

Exit mobile version