Φάρμακο «ξυπνά» το ανοσοποιητικό ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος

 

Ένα πειραματικό φάρμακο το οποίο «ξυπνά» το σύστημα παρέτεινε τη ζωή ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος, δίχως να προκαλέσει παρενέργειες.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν σε μελέτη και έλαβαν το ερευνητικό φάρμακο σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, είχαν σημαντικό πλεονέκτημα στην επιβίωση σε σύγκριση με όσους έλαβαν μόνο χημειοθεραπεία.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο συνδυασμός δεν προκάλεσε νέες παρενέργειες στους ασθενείς.

Το φάρμακο, που προς το παρόν αποκαλείται με την κωδική ονομασία IMM-101, είναι μία ανοσοθεραπεία, δηλαδή μία θεραπεία που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Όπως εξηγούν βρετανοί επιστήμονες στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), ο μεταστατικός καρκίνος του παγκρέατος είναι μία ιδιαίτερα επιθετική μορφή καρκίνου που συνήθως συνοδεύεται από χαμηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Η συνήθης θεραπεία του εναντίον συνίσταται στη λήψη του χημειοθεραπευτικού φαρμάκου γεμσιταμπίνη (gemcitabine) το οποίο χορηγείται μεμονωμένα ή σε συνδυασμό με άλλα.

Ωστόσο οι συνδυασμοί χορηγούνται κυρίως σε ασθενείς με ικανοποιητική γενική κατάσταση υγείας διότι αυξάνουν σημαντικά την τοξικότητα, διευκρινίζουν οι ερευνητές, γεγονός που υποδηλώνει ότι σημαντικό ποσοστό ασθενών μένουν χωρίς τη θεραπεία που χρειάζονται.

Αυτός είναι και ο λόγος που καταβάλλεται παγκοσμίως μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν νέα, με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες φάρμακα.

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 110 πάσχοντες από προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος, το 85% εκ των οποίων είχαν μεταστατική νόσο.

Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες με αναλογία 2 προς 1, ώστε οι 75 να λάβουν τον συνδυασμό του IMM-101 με τη γεμσιταμπίνη και οι υπόλοιποι μόνο γεμσιταμπίνη, η οποία χορηγείται ενδοφλεβίως.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η μέση επιβίωση των ασθενών στην ομάδα του συνδυασμού ήταν 7 μήνες ενώ στην ομάδα που έλαβε μόνο χημειοθεραπεία ήταν 4,4 μήνες.

Ωστόσο μερικοί ασθενείς ξεπέρασαν το ένα έτος επιβίωση με τον συνδυασμό, ενώ ένας έζησε σχεδόν τρία χρόνια – επιβιώσεις που θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές απο τους ερευνητές.

Αντιθέτως, οι ασθενείς που δεν είχαν μεταστατική νόσο φάνηκε να έχουν καλύτερη επιβίωση όταν λάμβαναν μόνο γεμσιταμπίνη.

Τη μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Άνγκους Νταλγκλίς, καθηγητή Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή StGeorge's του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Όπως δήλωσε ο δρ Νταλγκλίς δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτες δείχνουν ότι το IMM-101 δεν έχει πρόσθετες τοξικότητες όταν προστίθεται στην αντινεοπλασματική αγωγή των ασθενών. Το ίδιο έχει συμβεί και σε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου, ιδίως με προχωρημένο μελάνωμα, είπε.

Επιπλέον, «είναι η πρώτη φορά που έχουμε μια ανοσοθεραπεία η οποία δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς δίχως πρόσθετες τοξικότητες. Αυτό είναι πρωτοφανές, διότι έως τώρα κάθε φορά που προσθέταμε ένα επιπλέον φάρμακο στους ασθενείς μας, αυξάναμε τις αντιδράσεις εξαιτίας της τοξικής δράσης του», πρόσθεσε.

Πάντως οι μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ΙΜΜ-101 δεν έχουν ολοκληρωθεί, αφού βρίσκεται ακόμα στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών και εκκρεμεί η τρίτη.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button