Φαγητό απ’ έξω: υπάρχει τρόπος να μην πάρω πολλές θερμίδες; Ναι

10

Φαγητό απ’ έξω: υπάρχει τρόπος να μην πάρω πολλές θερμίδες; Ναι

 

Το σπιτικό φαγητό πάντα είναι καλύτερο από το πρόχειρο φαγητό που καταναλώνουμε απ’ έξω. Επιπλέον το μαγειρεμένο φαγητό είθισται να έχει λιγότερες θερμίδες από το συσκευασμένο και fast food. Ωστόσο, όταν η καθημερινότητα είναι δύσκολη και εμείς δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε, σύμφωνα με την επιστήμη υπάρχει ένα trick το οποίο μπορεί να μας αποτρέψει να καταναλώνουμε πολλές θερμίδες, έστω και όταν πέφτουμε στα δίχτυα της παραγγελίας.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της μελέτης Dr Eric VanEpps από το Penn Center for Health Incentives and Behavioral Economics, προχώρησε σε μία σειρά ερευνών καταλήγοντας στο συμπέρασμα, πως το trick για να αποφύγουμε την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, όταν τρώμε απ’ έξω είναι να παραγγέλνουμε πριν πεινάσουμε, και συγκεκριμένα μία ώρα πριν.

Ο VanEpps, όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα λέει: “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι όταν παραγγέλνουμε, ενώ είμαστε ήδη πεινασμένοι οδηγούμαστε σε μία συνολική αύξηση των θερμίδων που καταναλώνουμε. Όταν η παραγγελία γίνεται εκ των προτέρων, η πιθανότητα λήψης θερμίδων μειώνεται δραστικά”.

“Το συμπέρασμα είναι ότι τα εστιατόρια και άλλοι φορείς παροχής τροφίμων μπορούν να έχουν οφέλη για την υγεία των πελατών τους, προσφέροντας τους την ευκαιρία να τοποθετούν τις παραγγελίες τους εκ των προτέρων”.

Η ερευνητική ομάδα του Dr Eric VanEpps πραγματοποίησε συνολικά 3 μελέτες πριν καταλήξουν στο ανωτέρω συμπέρασμα. Και στα τρία πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες παραγγέλθηκαν και καταναλώθηκαν όταν υπήρχε μικρότερη ή καθόλου αναμονή μεταξύ φαγητού και παραγγελίας.

2222

Επιπλέον στις δύο πρώτες μελέτες παρατήρησαν πως οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε εκ των προτέρων παραγγελία και το φαγητό άργησε να έρθει κατά μέσο όρο 168 λεπτά, υπήρχε μείωση πρόσληψης θερμίδων κατά μέσο όρο 30 θερμίδες, συγκριτικά με εκείνους που είχαν παραγγείλει κοντά στις μεσημεριανές ώρες και το φαγητό είχε μία μέση καθυστέρηση του ύψους 42 λεπτών.

Στην τρίτη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι φοιτητές που είχαν προχωρήσει σε μία εκ των προτέρων παραγγελία κατανάλωσαν σημαντικά λιγότερες θερμίδες κατά μέσο όρο 890 συγκριτικά με εκείνους που παρήγγειλαν την ώρα που πείνασαν, οι οποίοι κατανάλωσαν 999 θερμίδες.

Οι ερευνητές σημείωσαν πως σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, ούτε στην εκ των προτέρων παραγγελία, ούτε στην επί τόπου παραγγελία δεν υπήρξε περισσότερη ή λιγότερη απόλαυση. Ο καθηγητής George Loewenstein από το Herbert A. Simon Tribute – Carnegie Mellon University λέει: “Τα ευρήματα αυτά παρέχουν ένα ακόμη αποδεικτικό στοιχείο ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην θερμότητα της στιγμής δεν είναι τόσο διορατικές, όπως εκείνες που γίνονται εκ των προτέρων”.

Οι ερευνητές προτείνουν μια μελλοντική έρευνα σύμφωνα με την οποία θα εξετάζονται οι αποφάσεις του φαγητού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Research Marketing.

 

 

www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button