Εξαφάνιση ανηλίκου: Γιατί το σκάνε τα παιδιά από το σπίτι.. Μια υπόθεση που αφορά όλους μας

Παιδιά που εξαφανίζονται… Ένα την ημέρα… Τα περισσότερα από αυτά στα χρόνια της εφηβείας… Γιατί το «σκάνε» τα ά από το σπίτι και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να προλάβουν την επόμενη φυγή; Η ψυχολόγος ανοίγει τον φάκελο μια υπόθεσης που αφορά σε όλους μας…

Πόσο συχνά ακούμε πλέον για παιδιά που εξαφανίστηκαν; Και πόσο σφίγγεται η ψυχή μας στο άκουσμα μιας τέτοιας είδησης; Το μυαλό των πιο πολλών από εμάς «τρέχει» στην απαγωγή για διάφορους λόγους! Και όμως, δεν είναι απαγωγές όλες οι εξαφανίσεις. Είναι αρκετά τα παιδιά ή μάλλον οι έφηβοι και οι έφηβες περισσότερο, που αποφασίζουν να το σκάσουν από το σπίτι τους και μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία αυξάνεται ο αριθμός αυτός. Τα νούμερα ανατριχιαστικά:

Το 2018 εξαφανίστηκαν στην Ελλάδα 299 παιδιά, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, εκ των οποίων 123 αγόρια, από τα οποία ανευρέθηκαν τα 96 και αναζητούνται 27.

Την ίδια χρονιά, εξαφανίστηκαν 176 κορίτσια, βρέθηκαν τα 161 και αναζητούνται 15. Μέχρι τις 11 Μαΐου του 2019 (πρώτο 4μηνο του 2019), εξαφανίστηκαν 45 αγόρια και 71 κορίτσια. Εντοπίστηκαν 39 αγόρια και αναζητούνται 6, ενώ αντίστοιχα, βρέθηκαν 58 κορίτσια και αναζητούνται 13.

Οι περισσότερες εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί στην Αττική σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Η καταγωγή της πλειοψηφίας των εξαφανισθέντων είναι ελληνική, το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφανίσεων απαντάται στις ηλικίες 13-18 ετών ενώ σχεδόν κάθε μέρα δηλώνεται η εξαφάνιση ενός παιδιού. Θλιβερό στη σημερινή εποχή που υποτίθεται πως υπάρχει πληροφόρηση αλλά και σημεία που μπορεί να αποταθεί ένας έφηβος όταν δεν περνάει καλά στο σπίτι του και νιώθει πως τον κακομεταχειρίζονται ή τον κακοποιούν ή ακόμη και αν απλά δεν νιώθει ψυχολογικά καλά.

Γιατί το σκάνε τα παιδιά από το σπίτι;

Σε ποιες ηλικίες είναι συχνότερο το φαινόμενο;

Η φυγή παρατηρείται περισσότερο στην εφηβεία και κυρίως στα γυμνασιακά και λυκειακά χρόνια, όπου ο έφηβος πηγαίνει πλέον γυμνάσιο/λύκειο και νιώθει πως είναι μεγάλος πια. Η ορμονική αφύπνιση και οι ψυχοσυναισθηματικές και σωματικές αλλαγές, συχνά οδηγούν σε παρορμητικές συμπεριφορές κάνοντας πολλές φορές το παράλογο να φαίνεται λογικό. Επιπλέον, η τάση να αμφισβητήσει τους πάντες και τα πάντα γίνεται όλο και πιο έντονη, όπως και η επιθυμία του για ανεξαρτησία. Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, όπου χαρακτηρίζουν την εφηβεία, καταλαβαίνουμε πόσο σχετικά εύκολα μπορεί να οδηγηθεί ο έφηβος σε τέτοιου είδους ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Όλα τα παραπάνω, μπορούν να θεωρηθούν κίνητρα για μία τέτοια πράξη.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς για να το προλάβουν ή να το αντιμετωπίσουν;

Σίγουρα δεν είναι μία εύκολη κατάσταση, ούτε και μπορούμε να βάλουμε όλους τους έφηβους στην ίδια κατηγορία, εφόσον ο καθένας είναι ξεχωριστός. Και μην ξεχνάμε πως υπάρχουν παιδιά που φεύγουν και ξαναφεύγουν από το σπίτι και παιδιά που το κάνουν μία και μόνο φορά, παιδιά που το σκέφτονται αλλά δεν το πραγματοποιούν ποτέ, παιδιά που μπορεί να βρίσκονται σε μικρότερη ηλικία…

Το παιδί εξαφανίστηκε – Τι πρέπει να κάνουμε

– Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία και αναφέρετε άμεσα την εξαφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.

– Να γνωρίζετε ότι για τις εξαφανίσεις ανηλίκων δεν ισχύει η αναμονή των 24 ωρών.

– Επικοινωνήστε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα λάβετε τις κατάλληλες κατευθύνσεις καθώς οι πρώτες ώρες είναι οι κρίσιμες.

– Σκεφτείτε μήπως το παιδί είχε κάποιο λόγο που έφυγε.

– Θυμηθείτε εάν το παιδί είχε ξαναφύγει, πού είχε πάει.

– Επικοινωνήστε με φίλους, γνωστούς και συγγενείς.

– Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του μέσω κινητού, sms, σελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Δείξτε του ότι νοιάζεστε και το ψάχνετε.

– Σε περίπτωση που το παιδί επικοινωνήσει μαζί σας, δείξτε του την αγάπη σας και όχι τον θυμό σας.

Ευχαριστούμε για την συνεργασία την κ. Μαρίνα Μόσχα, ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

Exit mobile version