Η ευαισθησία στη γλουτένη είναι αληθινό ιατρικό πρόβλημα

 

Η ευαισθησία στη είναι ένα αληθινό ιατρικό πρόβλημα και όχι μία κατά φαντασίαν νόσος που τροφοδοτείται από τις νέες τάσεις στη διατροφή, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Όπως διαπίστωσε ομάδα επιστημόνων από τη Νέα Υόρκη, μερικοί άνθρωποι εκδηλώνουν σωματικές αλλαγές έπειτα από την κατανάλωση γλουτένης οι οποίες είναι χαρακτηριστικές και διαφορετικές από εκείνες που συνοδεύουν την δυσανεξία στη γλουτένη (ή κοιλιοκάκη).

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που καταδεικνύει την ύπαρξη βιολογικών επιδράσεων στους πάσχοντες, κατά τον δρα Άρμιν Αλεντίνι, επίκουρο καθηγητή στο Ίδρυμα Ανθρώπινης ς του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

«Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα συμβάλλουν στην αναγνώριση της νόσου διότι είναι αληθινή», δήλωσε. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν πάσχουν από κοιλιοκάκη ούτε από αλλεργία στα σιτηρά, αλλά έχουν ευαισθησία σε αυτά».

Οι πάσχοντες από ευαισθησία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που τυπικά υπάρχειστο σιτάρι, το κριθάρι και την σίκαλη, εκδηλώνουν συμπτώματα έπειτα από την κατανάλωσή της.

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι «φούσκωμα», πόνος στην κοιλιά και διάρροια, καθώς και κόπωση, πονοκέφαλος, άγχος και προβλήματα μνήμης και σκέψης, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η ευαισθησία αυτή είναι εντελώς διαφορετική από την κοιλιοκάκη η οποία είναι γενετική διαταραχή.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 6% του γενικού πληθυσμού πάσχουν από αυτή την ευαισθησία.

Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Gut», συμμετείχαν 80 πάσχοντες από ευαισθησία στη γλουτένη, 40 ασθενείς με κοιλιοκάκη και 40 υγιείς εθελοντές.

Το συμπέρασμά της ήταν ότι οι πάσχοντες από την ευαισθησία εκδήλωναν όταν κατανάλωναν την πρωτεΐνη μία ανοσοποιητική αντίδραση η οποία ήταν λιγότερο εστιασμένη και περισσότερο γενικευμένη απ' ό,τι στους ασθενείς με κοιλιοκάκη.
tanea.gr

Related Articles

Back to top button